Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Banca Centrală britanică intervine în piață. FMI critică măsurile financiare ale guvernului

Banca Angliei a intervenit pentru a calma piețele financiare după deprecierea lirei sterline și probabilitatea unei inflații în creștere semnificativă. Astfel, banca centrală va cumpăra pentru o perioadă limitată titluri de stat pentru a readuce liniște în piețe.

Decizia vine după criticile din partea Fondului Monetar Internațional cu privire la planul de reducere a taxelor în Regatul Unit. Există temerea că ar putea fi afectată, astfel, funcționarea fondurilor de pensii.

Guvernul britanic se confruntă cu o presiune politică intensificată după ce Fondul Monetar Internațional a lansat un atac usturător asupra controversatului mini-buget propus de ministrul de finanțe Kwasi Kwarteng.

O serie de reduceri de taxe, finanțate prin împrumuturi, a dus la prăbușirea lirei sterline, iar acum mulți creditori ipotecari au încetat să ofere împrumuturi cu rată fixă pentru cumpărătorii de case din cauza temerilor de creștere a ratelor dobânzilor.

„Având în vedere presiunile inflaționiste ridicate din multe țări, inclusiv din Regatul Unit, nu recomandăm (să se adopte) pachete fiscale mari și nespecifice în acest moment. Este important ca politica fiscală să nu aibă scopuri contrare celor pe care le are politica monetară”, transmite Fondul Monetar Internațional.

Opoziția nu ezită să critice propunerile financiare guvernamentale. Partidul Laburist, condus de Keir Starmer, are un avans de 17 puncte într-un sondaj de opinie. Liderul laburist a lansat un atac în cadrul conferinței anuale a partidului de la Liverpool.

Keir Starmer: Dobânzi mai mari, inflație mai mare, împrumuturi mai mari. Și pentru ce? Nu pentru voi, nu pentru oamenii care muncesc, ci pentru reduceri de taxe pentru cei mai bogați 1% din societatea noastră. Nu uitați, nu iertați. Singura modalitate de a opri această situație este cu un guvern laburist.

Între timp, British Retail Consortium (Asociația pentru întreprinderile cu amănuntul) spune că prețurile din magazinele din Marea Britanie au crescut cu 5,7% în acest an, până în septembrie, un salt record de când a început (să calculeze) indicele în 2002. O liră sterlină mai slabă poate să împingă inflația și mai sus în lunile următoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE