Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Balonul de Aur va intra într-o nouă eră din 2024. Nu va mai fi organizat de FIFA

Pe 30 octombrie 2023, Lionel Messi (36 de ani) a câștigat pentru a opta oară Balonul de Aur, distincție acordată de France Football începând cu 1956. Din 2024, prestigiosul trofeu va suferi însă schimbări fundamentale. El nu va mai fi organizat sub egida forului mondial FIFA, ci în parteneriat cu UEFA, forul european condus de Aleksander Ceferin.

Practic, UEFA va coordona drepturile comerciale ale trofeului și va organiza și ceremonia anuală, însă France Football rămâne în continuare co-partener, prin aceeași companie care o deține, Amaury, cea care este și proprietara publicației franceze L'Equipe. Anunțul a fost făcut chiar de directorul general al grupul Amaury, Jean-Etienne Amaury.

"Suntem foarte bucuroşi de acest parteneriat pentru co-organizarea ceremoniei Balonul de Aur. Este un trofeu creat în 1956 de France Football, în acelaşi an cu crearea Cupei Campionilor Europeni, deci există o istorie comună între UEFA şi Trofeul Balonul de Aur. Ceremonia a avut o amploare globală în ultimii 15 ani, cu acoperire media mondială. Aşa că parteneriatul cu UEFA este perfect logic, deoarece este unul dintre jucătorii majori din acest sport", a declarat Jean-Etienne Amaury.

Din 2023, Balonul de Aur va fi organizat de UEFA

Se va păstra și sistemul de vot. Din 1956 până în 2006, voturile erau acordate de 100 de jurnaliști sportivi din întreaga lume. Din 2007, pe lângă voturile jurnaliștilor, au primit drept de vot și antrenorii și căpitanii de echipă ai naționalelor clasate în top 100.

Vor exista însă și alte noutăți. Vor fi acordate două premii noi, pentru cel mai bun antrenor, la masculin şi la feminin. Astfel, la ceremonia Balonului de Aur vor fi înmânate nu mai puțin de 10 premii: Balonul de Aur masculin, Balonul de Aur feminin, Trofeu Kopa (acordat celui mai bun tânăr jucător), Trofeul Iaşin (pentru cel mai bun portar), Trofeul Gerd Muller (pentru cel mai bun marcator), clubul masculin al anului, clubul feminin al anului şi Premiul Socrates, care răsplăteşte iniţiativele sociale sau caritabile ale jucătorilor.

În mod tradițional, ceremonia se desfășoară anual la Paris, la Theatre du Chatelet, însă din 2024 va exista şi posibilitatea de a organiza evenimentul și în alte mari orașe europene.

Balonul de Aur, cel mai prestigios trofeu din fotbal, la nivel individual

  • Trofeul are o înălțime de 31 de centimetri și include și acel soclu din pirită. El are o greutate de puțin peste 7 kilograme și costă în jur de 3.000 de euro, potrivit publicației As.
  • Primul Balon de Aur a fost câștigat de Stanley Matthews, în 1956.
  • Primul câștigător al Balonului de Aur care nu era din Europa a fost liberianul George Weah, în 1995. El rămâne singurul fotbalist african cu această distincție.
  • În 1997, brazilianul Ronaldo a devenit primul fotbalist sud-american care câștigă premiul.
  • După Lionel Messi, care are opt Baloane de Aur, și Cristiano Ronaldo, care are cinci, urmează trei jucători cu câte trei premii: Johan Cruyff, Michel Platini și Marco van Basten.
  • Țările care au dat cel mai mulți câștigători ai Balonului de Aur: Franța, Germania, Argentina, Olanda și Portugalia, cu câte șapte.
  • Barcelona și Real Madrid sunt cluburile care au dat cei mai mulți câștigători de-a lungul timpului, câte 12.
  • În 2020, Balonul de Aur nu a fost acordat, din cauza pandemiei de COVID-19.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE