Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Subiectele la Română la Bac 2022, sesiunea de toamnă. Ce au avut de rezolvat elevii

Publicat de: Euronews

Sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat a început marți, 16 august, cu proba scrisă la Limba și literatura română.

UPDATE. La primul subiect, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe, pornind de la un fragment din textul „Bacovia. Poezie sau destin”, semnat de Agatha Grigorescu-Bacovia.

La al doilea subiect, candidaților li s-a cerut să prezinte perspectiva narativă din textul „Popa Man”, semnat de Ion Agârbiceanu.

La ultimul subiect, elevilor de la uman li s-a cerut să prezinte particularitățile unei poezii studiate, aparținând lui Lucian Blaga. Elevii de la real au primit aceeași cerință, însă pentru o poezie studiată, aparținând lui Mihai Eminescu.

Subiectele și baremul la Română, la Bac 2022, sesiunea de toamnă (profil uman)

Subiectele și baremul la Română, la Bac 2022, sesiunea de toamnă (profil real)

Miercuri are loc proba la Matematică sau Istorie la Bac 2022 - sesiunea de toamnă.

Potrivit datelor făcute publice de Ministerul Educației, aproape 35.000 de candidaţi s-au înscris pentru susținerea examenelor. Dintre aceștia, 22.586 de candidați provin din promoţia anului 2022, iar 12.237 de candidați sunt din promoţiile anterioare.

Spre deosebirea de sesiunea din vară, absolvenții de liceu înscriși la examene vor susține întâi probele scrise, urmate de probele de evaluare a competențelor.

Ce reguli trebuie să respecte candidații

Accesul candidaților în sălile de examen se face până la ora 8:30. Examenul va începe la ora 9:00, iar elevii vor avea la dispoziție 120 de minute să rezolve subiectele primite la Evaluarea Națională, proba la Limba și literatura română.

 • Candidații nu vor avea voie în săli cu ghiozdane, rucsacuri, poșete, sacoșe și alte astfel de obiecte. Acestea vor fi lăsate în spațiile de depozitare a obiectelor personale
 • Nu va fi permis accesul elevilor în săli cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor
 • Este interzisă introducerea în sala de examen a telefoanelor mobile, căştilor audio, precum şi a oricărui mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din unitatea/unităţile de învăţământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul
 • Elevii care vor să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pot părăsi sala fără să primească subiectele. Cei care vor preda lucrările la expirarea timpului vor putea pleca din săli cu subiectele.
 • Candidații eliminați din examene pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor fi declarați respinși.

Ce subiecte s-au dat la Bac 2022 la Limba română, sesiunea de vară

Subiectele la Limba română la sesiunea de toamnă a examenului de Bac 2022 vor respecta aceeași structură și vor fi construite după aceeași programă ca la examenele din vară.

În sesiunea din luna iunie a examenului, candidații au primit următoarele subiecte:

La primul subiect, elevii au primit mai multe cerințe, pornind de la un fragment din textul „Domna Elena Cuza”, semnat de Nicolae Iorga.

La al doilea subiect, elevilor li s-a cerut să prezinte perspectiva narativă a unui fragment din textul „Întunecare”, semnat de Cezar Petrescu”.

La subiectul III, elevilor de la profilul real li s-a cerut să prezinte particularitățile unei comedii studiate. Elevii de la profilul uman au primit cerința să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie.

Calendar Bac 2022 - sesiunea de toamnă

 • 16 august 2022: Limba și literatura română - proba E.a) - proba scrisă
 • 17 august 2022: Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă
 • 18 august 2022: Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă
 • 19 august 2022: Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
 • 22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A
 • 24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B
 • 25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale - proba D
 • 26 și 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională - proba C
 • 31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 - 18:00)
 • 1 - 2 septembrie 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 3 septembrie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Cele trei condiții pentru a promova examenul de bacalaureat

Pentru a promova examenul de bacalaureat, trebuie îndeplinite următoarele condiții

 • să-și fi echivalat sau recunoscut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
 • să susţină toate probele scrise şi să obțină minimum nota 5 la fiecare dintre acestea;
 • să obţină minimum media 6 la probele scrise.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE