Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avertismentul lui Mugur Isărescu, în contextul prăbușirii Silicon Valley Bank. ”Riscurile sunt în creştere atât la nivel local, cât şi internaţional”

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a afirmat, joi, că sistemul bancar românesc a adoptat o poziție prudențială și financiară, iar riscurile sunt în creștere atât la nivel local, cât și internațional. Tot astăzi, Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință cu 50 de puncte de bază, așa cum a promis încă de luna trecută, fără a ține cont de haosul de pe piețele financiare și de solicitările investitorilor.

”Poziţia prudenţială şi financiară a sectorului bancar românesc - principala sursă de finanţare a economiei - este adecvată. Cu toate acestea, riscurile sunt în creştere atât la nivel local, cât şi internaţional. Rata capitalului total a rămas adecvată, peste media UE, dar rezerva de capital s-a redus o dată cu valoarea de piaţă, din cauza creşterii rapide a ratei dobânzii.

Calitatea activelor a continuat să se îmbunătăţească, rata creditelor neperformante scăzând la niveluri europene şi acoperirea creditelor neperformante de către provizioane menţinându-se la niveluri semnificativ mai mari decât media europeană; profitabilitatea a crescut”, a afirmat Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei "Investiţii în vremuri dificile: cum pot prospera firmele româneşti în noul context?", potrivit Agerpres.

Mugur Isărescu: ”Sectorul bancar din România se confruntă cu o serie de vulnerabilităţi”

”Cu toate acestea, sectorul bancar din România se confruntă cu o serie de vulnerabilităţi: aşteptările cu privire la un risc mai mare de nerambursare a împrumuturilor din sectorul privat pe fondul înrăutăţirii condiţiilor macroeconomice, incertitudinea cu privire la evoluţiile viitoare şi creşterea serviciului datoriei din cauza ratelor mai mari ale dobânzilor, legătura strânsă între sectorul bancar şi sectorul guvernamental şi polarizarea instituţiilor de credit în funcţie de dimensiune", a explicat Mugur Isărescu, potrivit sursei citate.

Totodată, guvernatorul BNR a vorbit și despre încetinirea creditării, care s-a produs în al doilea semestru al anului 2022. Fenomenul a fost cauzat de creșterea costurilor de finanțare, în condițiile înăspririi politicii monetare și a standardelor de credit.

În ultimele șase luni ale anului 2022, băncile au înăsprit standardele de creditare pentru împrumuturile acordate societăţilor nefinanciare şi gospodăriilor şi era de aşteptat să continue să facă acest lucru în trimestrul al treilea din 2022. Criza energetică prelungită, tensiunile geopolitice accentuate şi incertitudinea crescândă despre perspectivele economice au determinat băncile să reevalueze nivelul de risc, notează sursa citată.

Banca Centrală Europeană crește dobânda de referință

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis majorarea dobândei de referinţă cu 50 puncte de bază, după cum a anunțat în luna februarie, fără a ține cont de turbulențele de pe piețele financiare, notează agenția Reuters.

"Inflaţia este prognozată să rămână mult prea ridicată pentru o perioadă îndelungată de timp. De aceea, Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE, în linie cu angajamentul său de a asigura o revenire ordonată a inflaţiei la ţinta pe termen mediu de 2%", se arată în comunicatul publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE, citat de Agerpres.

Începând cu data de 22 martie, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 3,50%, 3,75% şi, respectiv, 3,00%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE