Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mugur Isărescu, oficialul în care au încredere cei mai mulți români - sondaj IRES

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale, i-a depășit la capitolul încredere pe cei mai importanți lideri politici; președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, arată un sondaj realizat de IRES, citat de Agerpres.

Studiul efectuat în perioada 7-12 decembrie relevă faptul că 34% dintre români au multă şi foarte multă încredere în guvernatorul Mugur Isărescu.

Pe următoarele locuri în clasament se află Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu. Potrivit IRES, 21% dintre persoane au afirmat că au foarte multă și multă încredere în președintele României și în liderul PSD.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a întrunit încrederea a 19%.

IRES: Românii au cea mai puțină încredere în politicieni

Cercetarea sociologică mai relevă că profesia sau ocupaţia care beneficiază de cea mai puţină încredere în rândul românilor este cea de politician. Doar 6% dintre cei intervievați au spus că au foarte mare încredere în oamenii politici.

Sondajul IRES arată că ocupația de polițist beneficiază de 41% încredere, iar cea de jurnalist - 44%.

La polul opus, de cea mai mare încredere se bucură profesiile de: pompier - 91%, specialist IT - 77% şi inginer - 69%, arată sursa citată.

Cei mai mulți oameni cred că România se îndreaptă într-o direcție greșită

De asemenea, 76% dintre românii intervievați în cadrul sondajului sunt de părere că lucrurile în România merg într-o direcție greşită, 22% afirmă contrariul, în timp ce 2% nu ştiu sau nu răspund.

De asemenea, 57% dintre intervievaţi spun că anul 2022 a fost mai prost ca anul trecut, pentru 23% a fost mai bun, iar pentru 20% anul acesta a fost la fel ca anul trecut.

Sondajul de opinie naţional a fost realizat de IRES, în perioada 07 - 12 decembrie 2022, pe un eşantion de 1.615 respondenţi, cu vârsta peste 18 ani, cu o marjă eroare ą 2,5%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE