Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Cristian Popa, CA al BNR, despre ceaiul de tei: Vizează isteria episodică din spaţiul public a cetățenilor care fug să schimbe euro la 5,3 lei și formează cozi la benzinărie sau ulei

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație al BNR, a precizat într-o postare pe Facebook că semnificația mesajului cu ceaiul de tei este mai profundă și atacă problema anticipațiilor inflaționiste, deoarece BNR nu dorește să se confrunte cu o problemă suplimentară prin canalul anticipațiilor. Explicația apare după ce joi, 12 mai, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, i-a îndemnat pe români să bea un ceai de tei pentru a-și păstra calmul în fața scumpirilor.

"Logica ceaiului de tei şi anticipaţiile inflaţioniste. Joc de cuvinte sau este mai multă substanţă în spate? După două ore de prezentări intense şi elaborate, cifre, grafice, clarificări, inflaţia care ne loveşte pe toţi, prognoze, dobânzi, deficite, măsurile luate de BNR, decizia de politică monetară, ratele la credite, explicaţii şi comunicare la cele mai înalte standarde şi transparenţă maximă, totul pe un ton calm, ţara a rămas cu fix o idee: ceai de tei.

Eu văd logica ceaiului de tei astfel: referirea vizează isteria episodică din spaţiul public pe care am văzut-o când cetăţenii au fugit la casele de schimb şi au cumpărat euro la 5,3 lei şi când s-au format cozi la benzinării sau la ulei. Acest mesaj invită la calm şi raţiune, în decizii şi în discuţii, invită la o abordare echilibrată. Semnificaţia mesajului cu ceaiul de tei este una mult mai profundă: atacă problema anticipaţiilor inflaţioniste, pentru că BNR nu vrea să întâmpine o problemă suplimentară prin canalul anticipaţiilor. Încercăm desigur să temperăm lucrurile şi pe căile de comunicare, comunicarea este crucială când vine vorba de politica monetară. Măsurile trebuie înţelese pentru a îşi atinge scopul", a scris Cristian Popa pe Facebook, notează Agerpres.

Ce sunt anticipaţiile inflaţioniste şi ce consecințe au

"Ce înseamnă anticipaţiile inflaţioniste: dacă ar mai exista episoade de isterie, atunci populaţia ar putea crede, incorect, că episoadele vor tot continua şi că preţurile vor continua să crească, crez ce ar face rău tot populaţiei. Deci isteria ar creşte preţurile, iar creşterea preţurilor ar crea şi mai multă isterie. Panica ar crea panică, iar anticipaţiile viitoare s-ar hrăni cu anticipaţiile curente, pentru că inflaţia se hrăneşte cu inflaţie dacă banca centrală nu ia măsuri", a completat Cristian Popa.

Acesta susţine că BNR se află în luptă cu inflația și, de aproape un an, ia măsuri, folosind instrumentele specifice pe care le are.

"Încrederea este cheia uşii spre succes este titlul unei opinii publicate de mine în urmă cu un an. Explicam la acel moment că băncile centrale se bazează pe încrederea publicului, încrederea că vor lua măsurile necesare pentru a stăvili inflaţia, chiar dacă nu sunt plăcute (creşterea dobânzilor).

Fără credibilitate, anticipaţiile s-ar pierde şi pe bună dreptate. Dar nu e cazul. Luăm măsuri cât se poate de echilibrate având în vedere contextul. Ar fi cazul dacă în loc să crească dobânzile BNR le-ar scădea, ca să avem şi noi dobânzi negative şi ca să fie aplaudată de politicieni. Dar nu e cazul. Inflaţia este o boală, iar BNR aplică medicamentul, creşte dobânzile, chiar dacă nu este plăcut pentru pacient.

Ştim ce medicament trebuie aplicat şi avem stocuri suficiente, însă contează foarte mult dozajul (cât) şi timing-ul (când) este aplicat, la acest 'fine-tuning' lucrăm. Nenumăratele semnale de alarmă trase ieri la adresa 'problemei fiscale' a deficitului (la 4 lei încasaţi statul mai cheltuie încă 1, lună de lună, an de an) au răsunat puţin în spaţiul public...ceaiul de tei a făcut însă valuri...În această cheie am văzut eu lucrurile", a mai adăugat Cristian Popa.

Isărescu: Mai bem un ceai de tei

Joi, 12 mai, la prezentarea Raportului asupra inflației, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că agitația este specifică perioadelor de criză, iar autoritățile trebuie să transmită un îndemn la calm.

De aceea nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitaţia e caracteristică perioadelor de criză. E de înţeles, dar eu cred că autorităţile asta trebuie să transmită: mai calm. Nu? Am înţeles şi eu mesajul. Mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut cu Eugen Rădulescu (şeful Direcţiei stabilitate financiară din Banca Naţională a României, n.r.). Deci e un sfat bun pentru că şi acest canal psihosocial, al anticipaţiilor, discuţiile care nu se mai termină cu inflaţia şi exagerările sunt specifice, dar nu fac bine", a spus Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

Au existat o serie de episoade care au generat panică în economia națională

"A fost un început de panică ce a durat două săptâmâni pe piaţa valutară, în special pe piaţa caselor de schimb valutar din motive de lipsă fizică de bancnote, altfel cursul a fost menţinut stabil. De asemenea, a fost panică şi în ceea ce priveşte unele alimente, în special uleiul comestibil şi carburanţii", a explicat şeful băncii centrale.

Conform guvernatorului BNR, cursul valutar a fost stabil, iar în decursul a peste 2 ani s-a depreciat cu aproximativ 4%.

Potrivit datelor prezentate joi de Isărescu, BNR a majorat la 12,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 6,7 pentru sfârşitul anului viitor.

Distribuie

Taguri