Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Autorul Salman Rushdie își anunță cartea de memorii despre atacul cu cuțitul din New York

Celebrul romancier de origine indiană Salman Rushdie va lansa o carte de memorii despre oribilul atac care l-a lăsat orb la ochiul drept și cu mâna stângă afectată. Cartea de 256 de pagini, "Cuțitul: Meditații după o tentativă de crimă" (“Knife: Meditations After an Attempted Murder”), va fi publicată pe 16 aprilie 2024, potrivit Euronews Culture.

"Era necesar să scriu această carte: o modalitate de a mă ocupa de ceea ce s-a întâmplat și de a răspunde violenței prin artă", a declarat Rushdie într-un comunicat publicat de Penguin Random House.

"<Cuțitul> este o carte usturătoare și o reamintire a puterii cuvintelor de a da sens inimaginabilului", a declarat directorul general al Penguin Random House, Nihar Malaviya, într-un comunicat. "Suntem onorați să o publicăm și suntem uimiți de hotărârea lui Salman de a-și spune povestea și de a se întoarce la munca pe care o iubește."

În august 2022, Rushdie, în vârstă de 76 de ani, a fost înjunghiat în mod repetat în gât și în abdomen de un bărbat care s-a năpustit asupra scenei în timp ce autorul se pregătea să țină o conferință la New York. Agresorul său, Hadi Matar, un musulman șiit american din New Jersey, a pledat nevinovat la acuzațiile de tentativă de omor de gradul doi și de agresiune.

Ani de zile ascuns

Rushdie a petrecut ani de zile ascuns după ce Iranul i-a îndemnat pe musulmani să-l ucidă din cauza scrierilor sale - Marele Ayatollah al Iranului, Ruhollah Khomeini, a emis în 1989 o fatwa prin care cerea moartea lui Rushdie din cauza unei presupuse blasfemii în romanul său "Versetele satanice" din 1988. Scriitorul a trăit în izolare și cu securitate non-stop, dar de atunci, în anii care au trecut, s-a deplasat cu puține restricții. Până la înjunghierea de la Chautauqua Institution.

În timp ce guvernul pro-reformă al președintelui Mohammad Khatami din Iran s-a distanțat de fatwa la sfârșitul anilor 1990, recompensa care atârna deasupra capului lui Rushdie a continuat să crească, iar fatwa nu a fost niciodată ridicată.

Liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat odată că fatwa împotriva lui Rushdie este "irevocabilă". Cu toate acestea, în urma atacului din 2022 august, un oficial guvernamental iranian a negat că Teheranul a fost implicat în atacul asupra lui Rushdie.

"Cuțitul: Meditații după o tentativă de crimă" va fi publicat în SUA de către Random House, editura Penguin Random House, care la începutul acestui an a lansat romanul său "Victory City", finalizat înainte de atac.

Printre celelalte lucrări ale lui Rushdie se numără "Midnight's Children", "Shame" și "The Moor's Last Sigh", care a câștigat premiul Booker Prize. Rushdie este, de asemenea, un avocat proeminent al libertății de exprimare și un fost președinte al PEN America.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE