Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salman Rushdie și-a pierdut vederea la unul dintre ochi și nu își mai poate folosi o mână. Dezvăluiri despre starea scriitorului după ce a fost înjunghiat

Scriitorul Salman Rushdie, autorul volumului „Versetele satanice”, și-a pierdut vederea la unul dintre ochi și nu își va mai putea folosi o mână, după ce a fost atacat în urmă cu două luni, în timpul unui eveniment cultural desfășurat în statul american New York. Informațiile despre starea de sănătate a romancierului englez de origine indiană au fost făcute publice de către agentul acestuia, scrie The Guardian.

În vârstă de 75 de ani, Salman Rushdie, care a primit amenințări cu moartea din partea Iranului încă din anii '80 după publicarea volumului „Versetele satanice”, a fost înjunghiat în zona gâtului și a toracelui, pe 12 august, după ce a urcat pe scenă pentru a susține un discurs la Instituția Chautauqua.

Într-un interviu acordat publicației spaniole El País, Andrew Wylie, agentul lui Rushdie, a oferit detalii despre starea de sănătate a scriitorului, la două luni de la atacul violent.

„(Rănile sale) sunt grave, dar și-a pierdut vederea la unul dintre ochi. Are trei răni grave în zona gâtului. Nu își mai poate folosi o mână deoarece deoarece i-au fost tăiați nervii din braț. Și mai are încă vreo 15 răni în zona pieptului și a trunchiului. Așadar, a fost un atac brutal”, a afirmat Wylie, potrivit sursei citate.

Agentul nu a precizat dacă Rushdie este internat în continuare în spital, precizând că cel mai important lucru este că scriitorul este în viață.

De asemenea, Wylie discutase cu Rushdie despre posibilitatea comiterii unui atac asupra sa.

"Principalul pericol cu care s-a confruntat la atâția ani după ce fatwa a fost impusă a fost acela ca o persoană obișnuită ar fi putut să vină de nicăieri și să îl atace. Așadar, nu te poți proteja împotriva acestui lucru, deoarece este total neașteptat și ilogic. A fost ca în cazul uciderii lui John Lennon”, a precizat el.

Agentul lui Salman Rushdie a afirmat că întreaga lume traversează o „perioadă foarte tulbure”, în special în Statele Unite.

„Cred că naționalismul este în creștere, e un fel de ascensiuni a extreme drepte. În Italia, Europa, America de Sud și Statele Unite, unde... jumătate din țară pare să creadă că Joe Biden a fraudat alegerile de la Donald Trump. Și îl admiră pe acest om care nu numai că este complet incompetent, mincinos și escroc, dar este pur și simplu o farsă. Este ridicol”, a mai afirmat reprezentantul lui Rushdie.

Pe 18 august, Hadi Matar, bărbatul de 24 de ani care l-ar fi înjunghiat lui Rushdie, a spus în instanță că este nevinovat, după ce a fost acuzat de tentativă de omor și agresiuni fizice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE