Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

AUR: Vom contesta la CCR comasarea alegerilor. Judecătorii nu au decât o calitate politică acolo

AUR va contesta comasarea alegerilor la Curtea Constituțională a României (CCR). Anunțul a fost făcut de Marius Lulea prim-vicepreşedinte al partidului.

Acesta a adăugat că înainte de a contesta la Curtea Constituţională decizia coaliţiei de guvernare, va aştepta să apară soluţiile legislative care trebuie să creeze cadrul necesar pentru ca aceste alegeri să se poată desfăşura, menţionând că i se pare "puţin probabil" ca nişte judecători care "nu au decât o calitate politică acolo, să decidă altfel decât au decis PSD şi PNL".

"În primul rând, aşteptăm să apară acele decizii legislative care trebuie să creeze cadrul necesar pentru ca aceste alegeri să se poată desfăşura, pentru că astăzi ele nu există. Vom încerca să contestăm şi vom contesta la Curtea Constituţională, însă să vă spun sincer mi se pare puţin probabil ca nişte judecători care nu au decât o calitate politică acolo, să decidă altfel decât au decis PSD şi PNL.

Noi avem o propunere în programul de guvernare al AUR, ca judecătorii Curţii Constituţionale să fie aleşi de către cetăţeni (...) şi nu lăsăm factorul politic să numească nişte politicieni acolo, care pe urmă vin şi încalcă chiar ei Constituţia României. Suntem într-un blocaj constituţional, pentru că altfel judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi traşi la răspundere pentru neregulile pe care le comit. Dau voturi pur şi simplu politic", a susţinut Lulea, la o conferinţă de presă.

În opinia lui, şi Avocatul Poporului ar trebui să se sesizeze din oficiu, în privinţa alegerilor comasate.

"Sperăm, de asemenea, ca Avocatul Poporului să se sesizeze din oficiu. Noi am pregătit în acest sens sesizări şi să se adreseze, de asemenea, Curţii Constituţionale pentru soluţionarea acestei cauze. Să nu ne trezim în situaţia des întâlnită în ultimii patru ani când Guvernul ia nişte decizii şi pe urmă tot vine cu ordonanţe ca să corecteze tot ceea ce a greşit", a afirmat Lulea.

Lulea a mai susţinut că PSD şi PNL au recurs la comasarea alegerilor pentru că "le este frică de AUR".

"Se pare că celor de la PSD şi PNL le este frică de AUR. Se pare că lui Marcel Ciolacu şi lui Nicolae Ciucă le este frică de George Simion. Altfel nu ne putem explica de ce două partide care aparent ar avea o susţinere populară mare ar decide să vină împreună la alegeri. Se ştie că în politică niciodată 30% de la PSD, cu cei 10% de la PNL, nu vor da 40% sau mai mult de atât, ceea ce înseamnă că românii au o şansă istorică, aceea de a face în aşa fel încât coaliţia PSD - PNL să nu mai aibă o majoritate după alegerile politice din acest an", a conchis Lulea.

Calendarul alegerilor din 2024

Coaliția PSD-PNL a stabilit calendarul alegerilor din România în 2024:

  • 9 iunie – alegeri europarlamentare și locale;
  • septembrie – alegeri prezidențiale;
  • 8 decembrie – alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE