Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

AUR, câștigătorul traseismului parlamentar. PNL a pierdut cei mai mulți deputați și senatori

La început de an electoral, se numără aleșii naționali și locali pe care partidele se pot baza în cele patru rânduri de alegeri din 2024.

În Parlament, liberalii au pierdut cei mai mulți deputați și senatori. Topul este completat de USR. De departe cel mai câștigat este partidul lui George Simion, care a fost magnet pentru parlamentarii altor formațiuni. Și la nivel local se fac permutări.

PNL, minus 20 de parlamentari

20 de parlamentari ai PNL au decis să părăsească formațiunea pe listele căreia au candidat la alegerile generale din 2016. Cei mai mulți au plecat în Forța Dreptei, partidul fostului premier și președinte PNL, Ludovic Orban. 12 deputați și 1 senator au ales să meargă alături de Orban, numai că formațiunea nu are grup parlamentar, așa că disidenții liberali activează în Parlament ca neafiliați politic.

Doi senatori și doi deputați au plecat la Alianța pentru Unirea Românilor. PNL a reușit să atragă în propriul grup parlamentar un deputat USR. Dar și unul de la PSD, partenerul de guvernare, ceea ce a creat tensiuni între cele două formațiuni, care au discutat la un moment dat și despre un eventual pact care să interzică racolarea de aleși naționali și locali.

USR a rămas fără 17 aleși

În topul partidelor care și-au redus numărul de parlamentari în ultimii trei ani urmează Uniunea Salvați România, care a rămas fără 17 aleși. 9 deputați și 2 senatori au părăsit formațiunea lui Cătălin Drulă, ca să meargă la Reper, Reînoim Proiectul European al României, partid înființat de fostul premier Dacian Cioloș, după ce a ieșit din USR.

Un deputat USR a ales AUR, iar un senator a mers la PSD. Restul s-au declarat nemulțumiți de activitatea partidului și au devenit neafiliați politic. Doi deputați USR chiar și-au făcut propriile partide, cu șanse minime de a ajunge în viitorul Legislativ. USR, însă, nu a racolat niciun ales național.

AUR a primit 9 deputați și senatori

La prima vedere, am zice că formațiunea politică ce a avut cel mai mult de câștigat din traseismul parlamentarilor este Alianța pentru Unirea Românilor. Dar, ce-i drept, și pierderile au fost cam la fel de marii. Partidul condus de George Simion a primit 9 deputați și senatori. 4, de la PSD, printre care și nume cunoscute precum fostul sindicalist din poliție, Dumitru Coarnă, sau Florea Daniel, fostul primar al Sectorului 5 al Capitalei. 2 deputați și 2 senatori liberali au mărit rândurile membrilor AUR din Parlament. De la USR, Alianța pentru Unirea Românilor a racolat un deputat.

Să ne uităm acum și la pierderi: un deputat AUR a plecat la Forța Dreptei și alți șase parlamentari au ajuns să dezerteze ori să fie excluși, din cele mai diverse motive. Unii au fost dați afară din partid, numai ca să fie reprimiți în scurt timp. De pildă, deputatul Dumitru Viorel Focșa, care a fost eliminat în urma acuzațiilor de violență domestică. În prag de alegeri, însă, AUR nu mai face nazuri. Acceptă cam pe oricine.

PSD a pierdut patru parlamentari

Social-democrații au racolat un membru USR și au pierdut trei deputați, care au ales AUR. Un parlamentar PSD a decis să treacă la PNL.

Plimbările de la un partid la altul sunt blamate la nivel declarativ cam de toată lumea. Dar ne-am uitat și în statutele partidelor parlamentare. Nicio prevedere cu privire la traseism.

Un deputat UDMR a fost exclus

Legislatura asta a adus schimbări și în grupul UDMR și al minorităților naționale, ceea ce este o premieră. Un deputat UDMR a fost exclus pentru că a prezentat o diplomă de studii falsă. Iar un reprezentant al Italiei a fost dat afară din grupul minorităților după un scandal cu amenințări între colegi.

Dar poate că, în pregătirea alegerilor, cei mai importanți pentru partide sunt aleșii locali. Și aici au fost ceva mișcări anul trecut. Cele mai răsunătoare au fost în județele Olt și Gorj, unde PSD și PNL, parteneri la Palatul Victoria, au început să racoleze unii de la alții primari, consilieri locali și județeni.

Primarii care își dau demisia din partidul sub sigla căruia au candidat își pierd mandatul

Situația primarilor este mai interesantă decât cea a parlamentarilor. Legea prevede că primarii care își dau demisia din partidul sub sigla căruia au candidat își pierd mandatul, așa că aleșii locali doar își anunță intenția unei noi candidaturi din partea altei formațiuni ori speră să fie dați afară, pentru că așa nu rămân fără funcție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE