Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spor pentru aleșii care lucrează cu documente secrete. În proiect, parlamentarii sunt trecuți la pachet cu angajații CNSAS

Parlamentarii ar putea beneficia, în curând, de încă un spor la salariu. De data aceasta, pentru cei care lucrează cu documente secrete: 15% în plus la câștigul de bază. Inițiativa îi aparține chiar șefului comisiei SRI din Parlament.

Este o inițiativă legislativă care a fost depusă la Biroul Permanent al Senatului, în ultima zi lucrătoare din Parlament.

Proiectul modifică două articole din cadrul anexei 8 a legii salarizării, publicată în 2017.

Textul inițiativei menționează la primul articol:

Observăm că parlamentarii vin la pachet cu funcționarii din Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securității. Un alt detaliu din proiectul de lege este că se lasă la latitudinea superiorilor din aceste instituții să decidă exact cine va primi acest spor de 15%. Președintele CNSAS ar urma să ia această decizie, în cazul instituției sale. În cazul parlamentarilor, decizia privind categoriile de personal ar urma să fie luată de către secretarii generali ai celor două camere.

În expunerea de motive se vorbește despre principiul aplicării echitabile a legii și sunt date ca exemplu mai multe instituții unde funcționarii primesc deja un astfel de spor pentru lucrul cu documente clasificate secretizate.

Încă din 2018, parlamentarii au dorit să reglementeze acest spor și au depus un proiect de lege în Parlament, care a fost dezbătut 2 ani și o lună și, după ce a fost amendat de mai multe ori în timpul dezbaterilor, a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis, însă doar pentru anumite categorii de funcționari publici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE