Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atacul armat din Paris: Suspectul simțea o ură patologică față de străini și voia să-și folosească toată muniția

Pensionarul francez care a recunoscut că a ucis trei kurzi, vineri, la Paris, a mers mai întâi într-o suburbie din apropiere, cu o populaţie mare de imigranţi, „pentru a ucide străini”, faţă de care a mărturisit că simte o "ura patologică", a anunţat duminică parchetul, informează AFP.

„În cele din urmă a renunţat să treacă la fapte, având în vedere că nu erau prea mulţi oameni în zonă şi din cauza îmbrăcăminţii care îl împiedica să-şi reîncarce arma cu uşurinţă”, a anunţat procuroarea Parisului, Laure Beccuau.

Atacatorul simțea „o ură patologică față de străini”

Aflat în arest, bărbatul de 69 de ani a recunoscut că simte o „ura faţă de străini care a devenit de-a dreptul patologică”, a adăugat ea, citată într-un comunicat de presă.

Suspectul, care a fost dus la un centru de psihiatrie aparţinând prefecturii poliţiei, s-a descris drept „depresiv” şi „sinucigaş”, declarând că „şi-a dorit întotdeauna să ucidă migranţi, străini” după ce i-a fost spartă locuinţa, în 2016, eveniment pe care el îl consideră drept „declanşatorul” urii sale faţă de străini, a spus procuroarea.

În acel incident, fostul mecanic de tren şi-a lovit cu brutalitate atacatorii. El a fost condamnat pe 30 iunie pentru aceste fapte, la douăsprezece luni de închisoare pentru violenţă, condamnare la care a făcut recurs.

Atacatorul a deschis focul în fața unui centru cultural kurd

Vineri, bărbatul a deschis focul în mai multe rânduri în faţa unui centru cultural kurd situat într-o zonă comercială aglomerată, populară în rândul comunităţii kurde din centrul Parisului, ucigând trei persoane, doi bărbaţi şi o femeie. Trei bărbaţi au fost răniţi, unul grav, potrivit ultimului bilanţ.

În ziua incidentului, el „a mers mai întâi dis-de-dimineaţă la Saint-Denis, înarmat cu o armă şi cu muniţie, pentru a comite crime asupra străinilor”, a relatat procuroarea.

Un bilet de transport în comun şi primele analize ale camerelor de supraveghere video coroborează această deplasare, a spus ea.

Întors la casa părinţilor săi din Paris, bărbatul a „hotărât apoi să meargă pe jos până la rue d'Enghien unde ştia că se află centrul kurd, cunoscând acest cartier". Bărbatul a declarat că este supărat pe "toţi migranţii” şi a explicat că „s-a luat de victime pe care nu le cunoştea, precizând că este supărat pe kurzi pentru că «au luat prizonieri în timpul luptei lor împotriva Daesh (organizaţia teroristă Statul Islamic - n.r.) în loc să-i ucidă»”, explică Beccuau.

„Singurul său regret este că nu s-a putut sinucide”

Bărbatul a mărturisit că „nu şi-a stabilit în prealabil numărul victimelor, ci că a intenţionat să folosească toată muniţia şi să se sinucidă cu ultimul glonţ”, potrivit procurorului.

În momentul reţinerii sale într-un salon de coafură unde a fost imobilizat înainte de intervenţia poliţiei, i-a fost descoperită arma, „patru încărcătoare care conţin în total 14 gloanţe, o cutie de 25 de gloanţe”.

El a recunoscut totodată că „singurul său regret este că nu s-a putut sinucide, adăugând că întotdeauna îşi spunea că, dacă se sinucide într-o zi, «va lua cu el şi duşmanii în mormânt', precizând că prin 'duşmani' înţelege 'toţi străinii non-europeni»”, a explicat Beccuau.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE