Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Astra Film Festival 2023. Festivalul a început cu un documentar despre viața lui Volodimir Zelenski

Cel mai important eveniment al filmului documentar in România, Astra Film Festival, împlinește 30 de ani. Ediția aniversară aduce la Sibiu regizori de talie mondială, expoziții foto, instalații digitale și concerte.

Evenimentul a început cu documentarul care spune povestea președintelui Volodimir Zelenski, de la copilăria petrecută în URSS până la războiul din Ucraina.

Co-regizor al documentarului "Întâlnindu-l pe Zelenski", Andre Singer, laureat al premiului Emy și unul dintre cei mai influenți documentariști din lume, este invitatul special al evenimentuluiu. André are rădăcini în România.

André Singer, regizor: "Este interesant pentru că, deși este prima dată când vin aici, am un fel de legătură de familie, în sensul că mama mea s-a născut în Bucovina, care pe atunci făcea parte din România, când era mică. Iar unchiul meu a locuit în Cluj și și-a crescut copiii în această țară.

Ne-am gândit pe cine altcineva trebuie să înțelegem, pentru că el este un personaj atât de important în toate știrile noastre, pentru înțelegerea globală a tot ceea ce se întâmplă în lumea din jurul nostru. Și persoana evidentă a fost Volodimir Zelenski."

Ce fel de filme s-au pus la prima ediție, din 1993

Prima ediție Astra Film Festival a avut loc în 1993 când românii erau mai mult obișnuiți cu filme de propagandă decât cu filmele artistice. Dacă la prima ediție puneau filmele pe un televizor, acum acaparează tot centurl Sibiului cu filme documentare, expoziții de fotografie și instalații interactive.

Dumitru Budala, directorul festivalului, și-a amintit cum a pus bazele festivalului de film documentar, în 1993. În lipsa finanțării, a trebuit să apeleze la fratele lui care a vândut cartofi pentru bugetul necesar primei ediții.

Dumitru Budrala, director Festival Astra Sibiu: "Să nu uităm că veneam dintr-o societate închisă și în momentele alea nu se știa nimic despre sponsorizare. Lumea nu era deloc interesată să finanțeze cultura. Prin urmare am fost nevoit să apelez la fratele meu care avea o firmă înfloritoare și cu două remorci de cartofi am reușit să susțin, să finanțez festivalul."

Cu ocazia aniversării, Dumitru Budrala a decis să-și lanseze propriul documentar la care a lucrat 15 ani. Pelicula prezintă un obicei tot mai rar întâlnit în România: transhumanța.

Dumitru Budrala, director Festival Astra Sibiu: "Am pornit în urmă cu 15 ani, pentru că am înțeles că acest fenomen este pe cale de dispariție. Transumanța este la finalul drulei, chiar dacă a durat zeci de mii de ani. Am avut norocul să cunosc o familie care mai făcea transhumanță și timp de 15 ani ne-am întâlnit, nu tot timpul, dar din când în când, în momentele importante. Și în cele din urmă am reușit să fac un film despre ceea ce a însemnat transhurmanța la români."

Printre vizitatorii festivalului se numără mulți fani, iubitori ai filmului documentar, care încearcă să fie prezenți la fiecare ediție a Astra Film Festival. Valentin Anghel și-a găsit aici inspirația de a crea propriile filme.

"Când scrie Zelenski acolo nici nu mai contează mâna regizorului. E ca și la Colectiv. Mai mare subiectul decât regizorul. Aici am deschis ochii la filmul documentar. De 15 ani m-am apucat și eu să meșteresc la filme documentare", spune Valentin.

"Suntem foarte norocoși, avem ocazia să vedem viziunea multor regizori din țări unde poate nici nu am ajuns. E foarte interesant să vezi perspectiva acestor oameni", spune o vizitatoare.

Ediția cu numărul 30 a festivalului se încheie pe 22 octombrie. Până atunci, publicul se bucură de numeroase proiecții în prezența realizatorilor, dar și masterclass-uri în care profesioniști din lumea întreagă își împărtășesc experiența cu participanții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE