Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Arestarea lui Andrew Tate ar putea influența industria de videochat din România

Arestarea lui Andrew Tate, un fost kickboxer reprofilat în influencer, a scos la iveală amploarea industriei de videochat din România. În timp ce unii dintre reprezentanții industriei de profil nici nu știau că Tate are un astfel de studio, alții consideră că „nu există publicitate negativă” în acest domeniu.

Fraţii Andrew şi Tristan Tate, alături de alte două persoane, au fost arestaţi preventiv, pe 30 decembrie 2022, prin decizia magistraților Tribunalului Bucureşti într-un dosar în care sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi viol. Instanța a prelungit măsura arestului preventiv până în iunie pentru ca anchetatorii să poată obțină mai multe probe împotriva fraților Tate, relatează Euronews.com.

Mare parte din acuzațiile formulate împotriva lui Tate au legătură cu afacerea de videochat din România. De altfel, Andrew Tate vorbea frecvent despre metodele prin care constrângea femeile să pozeze dezbrăcate pe Internet contra unor sume de bani, înainte de a intra într-o relație cu ele.

Tate a afirmat că a reușit să pună pe picioare o afacere de milioane de dolari. Cu toate acestea, reprezentanții industriei de videochat din România au mărturisit că nu auziseră de Andrew Tate până ca acesta să fie arestat.

„Ei (frații Tate, n.red) nu au participat niciodată la evenimentele organizate de industria (de profil, n.red), a declarat Maria Boroghina, un fost model care a devenit directoarea Beststudios, unul dintre cele mai mai studiouri de videochat din România.

„Numai după ce au fost arestați am auzit că aveau un studio (de videochat n.red), a precizat ea într-un interviu acordat agenției AFP.

Potrivit sursei citate, Andrew Tate a afirmat că 75 de femei lucrează pentru el, iar afacerea sa îi aduce câștiguri de aproape 600.000 de euro.

Câți bani poate câștiga din videochat o persoană în România

Apărută inițial ca o nișă în anii 2000, industria de videochat a luat amploare în România, odată cu creșterea vitezei la Internet în țara noastră.

"Ajunge la 40% din piața mondială", a afirmat Anastasia (33 de ani), managerul studioului Models4Models.

În România există peste 500 de studiouri de videochat, susțin reprezentanții industriei de profil. Cu toate acestea, nu există o statistică oficială a autorităților cu privire la acest domeniu.

Potrivit sursei citate, tinerele care fac videochat lucrează opt ore pe zi și sunt plătite între doi și 10 euro pe minut de către clienți. Astfel, pot ajunge la câștiguri de 8.000 de euro pe lună, în condițiile în care salariul mediu în România este de 800 de euro.

Angajații studiourilor de videochat sunt instruiți să "câștige bani cu hainele pe ei cât mai mult timp posibil".

„Conținutul sexual explicit reprezintă doar 5% din muncă”, a afirmat Boroghina.

Patronii studiourilor de videochat din România susțin că mii de femei sunt angajate cu forme legale. În schimb, procurorii care au cerut arestarea lui Tate susțin că victimele ar fi fost exploatate.

Tot mai multe victime ale traficului de persoane „sunt recrutate în întreaga lume pentru a lucra în spatele unui ecran", a afirmat Fabrizio Sarrica, expert în cadrul Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).

"Este foarte profitabil" pentru infractori „care au acces la un număr mare de clienți” și pot "redifuza imaginile la infinit".

Cazul Tate este doar un incident izolat, afirmă reprezentanții studiourilor de videochat.

„Toate lumea are contract, fetele trebuie să respecte un program și sunt plătite în baza unui contract de cesiune a drepturilor de autor”, a mai spus Boroghina.

Mentalitățile se schimbă puțin câte puțin, a afirmat Ruxandra Tătaru, organizatorul evenimentului „Bucharest Summit”, un eveniment anual dedicat industriei de videochat, care reunește peste 3.000 de participante.

Popularitatea rețelei de socializare TikTok, unde persoanele care fac videochat pot atrage un număr mai mare de clienți, „a contribuit în mod semnificativ la îmbunătățirea imaginii publice a unei activități prea des stigmatizate", a precizat ea.

Chiar dacă unii se tem de amploarea scandalului declanșat de arestarea fraților Tate, Boroghina consideră este o ocazie de a face presiuni asupra politicienilor de a reglementa industria de videochat care nu are încă un statut fiscal.

„Nu există publicitate negativă. Este o oportunitate de a educa!”, a concluzionat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE