Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Apple ar putea renunța la fabrica din China din cauza restricțiilor anti-COVID. Unde vrea să-și mute producția

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Gigantul tehnologic Apple își face planuri pentru a-și muta producția din China. Costul economic și social provocat de politica strictă anti-Covid a Chinei reprezintă unul dintre motive. Mai mult, protestele muncitorilor de la fabricile Foxconn, unul dintre subcontractorii săi, ar fi determinat compania americană să ia în calcul mutarea producției în alte țări.

Fabricarea modelelor de top ale companiei a fost cea mai afectată de blocajele din lanțul de aprovizionare. Protestele din uriașul complex industrial numit iPhone City au afectat munca a 300.000 de chinezi care produc iPhone-uri și alte produse Apple.

În ultimele săptămâni, Apple a accelerat planurile de a transfera în afara Chinei o parte din producția sa din orașul Zhengzhou, unde se află iPhone City, a precizat o sursă implicată în discuții pentru publicația The Wall Street Journal (WSJ).

Măsurile de combatere a COVID-19 și nemulțumirile privind salariile au declanșat proteste în Zhengzhou, unde lucrează aproape 300.000 de muncitori. Din cauza blocajelor, clienții Apple ar urma să primească noile modele de iPhone după Crăciun.

Mai mult, compania americană a înregistrat o scădere a producției, fiind fabricate cu 10 milioane de telefoane mai puțin decât era estimat în al patrulea trimestru. Modelele iPhone Pro și Pro Max se numără printre cele vizate.

De altfel, iPhone City funcționează la aproape 20% din capacitatea de producție, după ce autoritățile din China au carantinat milioane de persoane în urma protestelor

În aceste condiții, Apple ia în calcul să-și mute producția în India și Vietnam, pentru a-și diminua dependența de compania taiwaneză Foxconn Technology Group. Gigantul american ar putea rămâne un jucător important pe piața din China, unde a creat aproape un milion de locuri de muncă, conform publicației chineze People’s Daily. Cele două companii cu care ar putea colabora sunt Luxshare Precision Industry Co. și Wingtech Technology Co.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE