Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste la cea mai mare fabrică iPhone din China. Zeci de muncitori s-au ciocnit cu forțele de ordine

Proteste de amploare au izbucnit miercuri la cea mai mare fabrică în care se produc smartphone-uri iPhone în China, care se află în proprietatea companiei taiwaneze Foxconn, relatează cotidianul Le Figaro. Zeci de muncitori au ieșit în stradă, iar la fața locului au intervenit forțe de ordine, după cum reiese din imaginile distribuite pe rețelele de socializare Weibo și Twitter.

Uzina se află în orașul Zhengzhou din provincia Henan, situată în centrul Chinei. Într-un clip transmis live pe rețelele de socializare pot fi văzuți zeci de muncitori care scandează „ne apărăm drepturile”. Mai multe echipaje de poliție au intervenit la fața locului.

De asemenea, un alt muncitor a fost filmat în timp ce încerca să amplaseze un gard metalic, iar autorul clipului poate fi auzit strigând că forțele de ordine intervin cu gaze lacrimogene.

În urma incidentelor, cuvintele cheie #RevolteFoxconn au fost interzise miercuri pe rețelele de socializare din China. Cu toate acestea, câteva mesaje referitoare la manifestații nu au fost șterse de pe Internet.

Proteste de amploare la cel mai mare angajator din China

Foxconn asamblează produse electronice pentru numeroase mărci internaționale. Compania taiwaneză, principalul subcontractant al Apple, s-a confruntat în ultimele luni cu o creștere a numărului de cazuri Covid-19 la uzina sa din Zhengzhou, care este cea mai mare fabrică de iPhone din lume.

În acest complex lucrează peste 200.000 de angajați, motiv pentru care dispun de zone de odihnă la fața locului.

Pe fondul protestelor, Foxconn a decis să-i închidă pe muncitori în interiorul fabricii. Panicați, sute de muncitori au reușit să fugă.

Compania taiwaneză este cel mai mare angajator din sectorul privat al Chinei, cu peste un milion de angajați în întreaga țară, în aproximativ 30 de fabrici și institute de cercetare.

Reprezentanții Foxconn nu au făcut declarații despre proteste, conform AFP.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE