Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anul despărțirii de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. A fost cel mai longeviv moharh al Regatului Unit

Anul 2022 a fost anul despărțirii de Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Moartea reginei a tulburat o lume întreagă, care a urmărit emoționantele ceremonii prin care britanicii și-au luat adio de la Regină și au închis un capitol important al istoriei contemporane. O epocă ce a stat sub semnul modernizării monarhiei și al adaptării la noile provocări ale secolului 20 și începutului secolului 21. Regina a lăsat moștenire o monarhie stabilă, capabilă să facă față diverselor scandaluri.

Povestea celei mai populare Regine din istoria britanicilor a început în vara anului 1953, când a avut loc ceremonia de încoronare.

„Declar în fața voastră că toată viața mea, fie ea lungă sau scurtă, va fi dedicată slujirii voastre și slujirii marii noastre familii imperiale din care facem parte cu toții”, a fost jurământul făcut de Regina Elisabeta a II-a la momentul urcării pe tronul Regatului Unit.

O promisiune pe care a încercat, cu loialitate, să o respecte până în ultimele zile de viață.

În cei 70 de ani de domnie, Elisabeta a II-a a fost parte a unei dinamici istorice, sociale și politice ce a marcat un întreg secol: redresarea Regatului după al Doilea Război Mondial, pierderea vechii măreții a imperiului după ce tot mai multe dintre fostele colonii au devenit state independente, Războiul Rece, crearea Uniunii Europene, prăbușirea Cortinei de Fier și a Uniunii Sovietice, la crize economice și politice. A fost suverana care a schimbat cel mai mare număr de premieri britanici. În tot acest timp, Regina a fost cea care a asigurat stabilitatea.

Nici finalul domniei nu a fost lipsit de provocări: Regatul său avea să părăsească marea familie europeană, după referendumul Brexit, iar, pentru prima oară în ultimele decenii, lumea întreagă avea să fie paralizată de o pandemie de proporții.

Ultimul an a găsit-o pe regină îndoliată după pierderea soțului, Prințul Philip. Cu toate acestea, la cei 96 de ani ai săi, Elisabeta a II-a a găsit puterea de a celebra Jubileul de Platină cu zâmbetul pe buze.

Simplitatea și eleganța care au făcut-o atât de îndrăgită de britanici au fost o constantă a vieții sale, alături de un foarte generos simț al umorului, fie că era vorba de nelipsiții săi câini corgii, fie de ”misiuni speciale” alături de James Bond sau de ursulețul Paddington.

După ceremoniile dedicate Jubileului de Platină, Regina a participat la tot mai puține evenimente, o parte din rolul de reprezentare a monarhiei fiind preluat de fiul său Charles.

Anul 2022 a fost însă și un an al crizelor politice, premierul Boris Johnson fiind silit să demisioneze pe fondul mai multor scandaluri. Deși într-o stare fragilă, regina a ținut să își îndeplinească îndatoririle și a primit-o pe Liz Truss, la reședința sa din Balmoral, pentru a o numi în fruntea executivului de la Londra.

La numai două zile, la 8 septembrie, Regina se stinge din viață lăsând în urmă un regat în stare de șoc și doliu, în timp ce fiul său devine Regele Charles al III-lea.

”Te rog, ai grijă de regină”, este rugămintea unor britanici care, pe lângă florile depuse în semn de omagiu, l-au lăsat la poarta Palatului regal și pe Paddington.

Anul 2022 a adus astfel primul Crăciun fără Regină.

„În mult îndrăgitul colind ”O, ce veste minunată” cântăm despre cum pe străzile întunecate (ale Betleemului n.red) strălucește lumina veșnică. Credința mamei mele în puterea acestei lumini a fost o parte esențială a credinței sale în Dumnezeu, dar și a credinței sale în oameni, credință pe care o împărtășesc din toată inima”, a afirmat Regele Charles al III-lea, în mesajul transmis cu ocazia Crăciunului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE