Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anul 2022 a adus un adevărat spectacol de aburi, cenușă și lavă. Peste 100 de erupții ale vulcanilor au avut loc în întreaga lume

Anul acesta au avut loc peste 100 de erupții ale vulcanilor din întreaga lume. Din Islanda până în Indonezia sau Guatemala, anul 2022 a adus un adevărat spectacol de aburi, cenușă și lavă.

A fost un an încărcat pentru vulcanii din întreaga lume

A fost un an încărcat pentru vulcanii din întreaga lume. A început în forță cu o explozie în Tonga , unde erupția a proiectat milioane de tone de vapori de apă la mare înălțime în atmosferă.

Profesor de vulcanologie la Universitatea din Cambridge: „Această erupție a fost a unui vulcan subacvatic, ceea ce a generat un tsunami violent, care s-a dovedit a fi deosebit pentru impactul atmosferic. Așadar, a fost o explozie foarte puternică, care a aruncat în atmosferă o coloană de cenușă, o mulțime de gaze și, în special, o mare cantitate de vapori de apă. Cred că este pentru prima dată când sateliții au înregistrat materiale vulcanice la peste 50 de kilometri în atmosferă, iar cantitatea de apă care a fost proiectată este semnificativă.”

O altă erupție spectaculoasă a fost a unui vulcan din Islanda

O altă erupție spectaculoasă care, deși a atras mai puțin atenția presei în 2022, a fost a unui vulcan din Islanda. Acesta nu a mai erupt din secolul al XIII-lea și a devenit imediat o adevărată atracție turistică. Erupția, produsă la aproximativ 40 de kilometri de capitala Reykjavik, nu a reprezentat o amenințare pentru populația orașului.

Clive Oppenheimer, vulcanolog: „Unul dintre aspectele foarte interesante ale erupției este că, atunci când a început, anul trecut, a ajuns la un rezervor de magmă foarte, foarte adânc, la baza scoarței terestre, la o adâncime de aproximativ 15 kilometri. Așadar, majoritatea erupțiilor vulcanice pe care le vedem provin din zone de rocă topită aflate la o adâncime de cinci până la șapte kilometri, dar aceasta a atins cu adevărat o sursă foarte adâncă, iar prin studii ale rocilor s-a descoperit că, pe parcursul a două săptămâni, cât a durat erupția, aceasta a ajuns la o adâncime și mai mare, într-un strat al Pământului cunoscut sub numele de mantaua. Acest lucru a fost observat foarte rar până acum.”

Etna, cel mai înalt și activ vulcan din Europa, a erupt în luna februarie

Etna, cel mai înalt și activ vulcan din Europa, a erupt în luna februarie, iluminând cerul din sudul Italiei prin explozii și scurgeri de lavă. Erupția vulcanului a propulsat în atmosferă o coloană de fum înaltă de opt kilometri.

Clive Oppenheimer, vulcanolog: „Astfel, a fost folosită o serie de senzori acustici care ascultau vârful muntelui Etna, pe insula Sicilia. S-a detectat un semnal extraordinar, care sună ca și cum cineva ar cânta la orgă și un fel de glissando (n.r. - fragment melodic), deoarece aceste note se ridică înainte de erupție. S-a reușit chiar modelarea frecvențelor sunetului pentru a afla cât de adânc se află magma și pentru a putea calcula ascensiunea acesteia la suprafață.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE