Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 169), Vodafone (canalul 410).

Anul 2022 a adus un adevărat spectacol de aburi, cenușă și lavă. Peste 100 de erupții ale vulcanilor au avut loc în întreaga lume

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Anul acesta au avut loc peste 100 de erupții ale vulcanilor din întreaga lume. Din Islanda până în Indonezia sau Guatemala, anul 2022 a adus un adevărat spectacol de aburi, cenușă și lavă.

A fost un an încărcat pentru vulcanii din întreaga lume

A fost un an încărcat pentru vulcanii din întreaga lume. A început în forță cu o explozie în Tonga , unde erupția a proiectat milioane de tone de vapori de apă la mare înălțime în atmosferă.

Profesor de vulcanologie la Universitatea din Cambridge: „Această erupție a fost a unui vulcan subacvatic, ceea ce a generat un tsunami violent, care s-a dovedit a fi deosebit pentru impactul atmosferic. Așadar, a fost o explozie foarte puternică, care a aruncat în atmosferă o coloană de cenușă, o mulțime de gaze și, în special, o mare cantitate de vapori de apă. Cred că este pentru prima dată când sateliții au înregistrat materiale vulcanice la peste 50 de kilometri în atmosferă, iar cantitatea de apă care a fost proiectată este semnificativă.”

O altă erupție spectaculoasă a fost a unui vulcan din Islanda

O altă erupție spectaculoasă care, deși a atras mai puțin atenția presei în 2022, a fost a unui vulcan din Islanda. Acesta nu a mai erupt din secolul al XIII-lea și a devenit imediat o adevărată atracție turistică. Erupția, produsă la aproximativ 40 de kilometri de capitala Reykjavik, nu a reprezentat o amenințare pentru populația orașului.

Clive Oppenheimer, vulcanolog: „Unul dintre aspectele foarte interesante ale erupției este că, atunci când a început, anul trecut, a ajuns la un rezervor de magmă foarte, foarte adânc, la baza scoarței terestre, la o adâncime de aproximativ 15 kilometri. Așadar, majoritatea erupțiilor vulcanice pe care le vedem provin din zone de rocă topită aflate la o adâncime de cinci până la șapte kilometri, dar aceasta a atins cu adevărat o sursă foarte adâncă, iar prin studii ale rocilor s-a descoperit că, pe parcursul a două săptămâni, cât a durat erupția, aceasta a ajuns la o adâncime și mai mare, într-un strat al Pământului cunoscut sub numele de mantaua. Acest lucru a fost observat foarte rar până acum.”

Etna, cel mai înalt și activ vulcan din Europa, a erupt în luna februarie

Etna, cel mai înalt și activ vulcan din Europa, a erupt în luna februarie, iluminând cerul din sudul Italiei prin explozii și scurgeri de lavă. Erupția vulcanului a propulsat în atmosferă o coloană de fum înaltă de opt kilometri.

Clive Oppenheimer, vulcanolog: „Astfel, a fost folosită o serie de senzori acustici care ascultau vârful muntelui Etna, pe insula Sicilia. S-a detectat un semnal extraordinar, care sună ca și cum cineva ar cânta la orgă și un fel de glissando (n.r. - fragment melodic), deoarece aceste note se ridică înainte de erupție. S-a reușit chiar modelarea frecvențelor sunetului pentru a afla cât de adânc se află magma și pentru a putea calcula ascensiunea acesteia la suprafață.”

Distribuie

Taguri