Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un vulcan din Hawaii erupe pentru prima dată din 1984. Cum este afectat turismul

Publicat de: Euronews

Vulcanul Mauna Loa din Hawaii erupepentru prima dată în aproape 40 de ani. Acesta, care este cel mai mare vulcan activ din lume, a erupt ultima dată în 1984. Activitatea vulcanică înseamnă că unele zboruri au fost anulate sau întârziate.

Iată ce trebuie să știți dacă călătoriți pe insulă, conform Euronews Travel.

Erupția Mauna Loa: Ce știm până acum?

Activitatea din caldera Mauna Loa se intensifică de câteva săptămâni. Vulcanul, care are o înălțime de aproximativ 4 kilometri, a început să erupă la ora locală 23.30, pe 27 noiembrie.

Vulcanul de 5.000 de kilometri pătrați este situat în interiorul Parcului Național al Vulcanilor din Hawaii. În prezent, există activitate doar în zona de vârf, dar autoritățile au avertizat că situația ar putea escalada rapid.

În josul laturilor vulcanului, există două zone vulnerabile la fisuri, cunoscute sub numele de zone de rift. Aici, lava care se mișcă rapid poate scăpa dintr-o fisură de la suprafață și se poate repezi spre așezările de dedesubt.

Oficialii au declarat că locuitorii ar putea fi nevoiți să evacueze zona înconjurătoare și ar trebui să fie pregătiți să plece în cel mai scurt timp. Cea mai gravă erupție a vulcanului a avut loc în 1950, când un val de lavă a distrus casele și drumurile din orașul de coastă Hoʻōpūloa.

Sunt zborurile afectate de erupția vulcanului Hawaii?

Călătorii care urmează să zboare spre insula Hawaii ar putea fi îngrijorați de anulări sau întârzieri. Autoritatea pentru turism din Hawaii a declarat că, în prezent, nu este necesar să se modifice planurile de călătorie.

Cele două aeroporturi principale din insula Hawaii, Aeroportul Internațional Ellison Onizuka Kona din Keahole și Aeroportul Internațional Hilo, sunt deschise ca de obicei. Cu toate acestea, unele zboruri spre și dinspre insulă au fost afectate.

Luni, Southwest Airlines a anulat toate serviciile de pe aeroportul din Hilo, afectând aproximativ 10 zboruri între insulă și Honolulu.

„Pasagerii care au zboruri către Aeroportul Internațional Hilo sau către Aeroportul Internațional Ellison Onizuka Kona din Keahole trebuie să se informeze la compania lor aeriană înainte de a se îndrepta spre aeroport”, se arată într-un aviz al Departamentului de Transport al statului. 

Poate fi vizitat Hawaii în timpul erupției?

În prezent, fluxurile de lavă nu amenință nicio localitate din jurul vulcanului, astfel că este sigur să călătoriți acolo. Majoritatea atracțiilor turistice de pe insulă rămân deschise, cu excepția unor zone din Parcul Național al Vulcanilor din Hawaii.

Cu toate acestea, autoritățile îi sfătuiesc pe vizitatori să verifice actualizările de la United States Geological Survey (USGS) și să contacteze unitățile de cazare pentru informații actualizate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE