Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Antony Blinken a ajuns în Iordania. Regele Abdullah i-a cerut secretarului de stat american să facă presiuni asupra Israelului

Publicat de: Euronews

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a fost primit duminică la Amman de regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, care i-a cerut să facă presiuni asupra Israelului pentru a obţine un "armistiţiu imediat" în războiul din Gaza împotriva grupării islamiste Hamas, transmite AFP.

Blinken a sosit în Iordania sâmbătă seara, în cadrul unui nou turneu în Orientul Mijlociu prin care încearcă să evite extinderea conflictului şi intrarea într-un "ciclu nesfârşit de violenţe". El va vizita şi un centru al Programului Alimentar Mondial, a precizat un înalt oficial american care îl însoţeşte.

Un comunicat al casei regale de la Amman arată că suveranul haşemit a subliniat, cu ocazia întrevederii cu şeful diplomaţiei Statelor Unite, şi necesitatea de a pune capăt "crizei umanitare tragice din Fâşia Gaza". Regele a reafirmat că în regiune nu va exista pace şi stabilitate fără "o soluţionare justă a problemei palestiniene", pe baza "soluţiei cu două state, palestinian şi israelian".

Iordania respinge strămutarea forțată a palestinienilor

Abdullah al II-lea a reamintit şi că Iordania "respinge total" strămutarea forţată a palestinienilor" şi încercările de separare a Fâşiei Gaza de Cisiordania - teritorii care trebuie să revină unui viitor stat palestinian.

El a condamnat "actele de violenţă comise de colonişti (evrei) extremişti împotriva Palestinienilor" şi nerespectarea locurilor sfinte ale musulmanilor şi creştinilor de la Ierusalim.

În cursul unei escale în Creta, Blinken a afirmat sâmbătă seara că este important să se asigure că conflictul dintre Israel şi Hamas nu se va extinde. "Una din preocupările reale este frontiera dintre Israel şi Liban şi dorim să facem tot ce putem pentru a ne asigura că nu se va produce o escaladare", a spus el.

Sâmbătă, gruparea libaneză Hezbollah a tras zeci de rachete asupra unei baze militare din nordul Israelului, prezentând atacul ca o primă reacţie la uciderea unui lider important al Hamas marţi, în apropiere de Beirut.

Secretarul de stat a menţionat în etapa anterioară a turneului său, la Istanbul, unde a discutat cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, şi "rolul vital" pe care l-ar putea juca Turcia în dezamorsarea conflictului.

Din Iordania, Blinken va pleca în Qatar; emiratul arab respectiv a acţionat ca mediator pentru armistiţiul între Israel şi Hamas de la sfârşitul lui noiembrie. De acolo, înaltul reprezentant al Washingtonului va ajunge la Abu Dhabi, iar luni în Arabia Saudită, apoi în Israel, unde - potrivit afirmaţiilor sale - se aşteaptă la discuţii care "nu vor fi uşoare".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE