Angajați ai INS, ANAF și Apele Române continuă protestele, nemulțumiți de „tăierile care ocolesc politicienii”

Este a treia zi de proteste în unele instituții publice din țară. Angajații au ieșit din nou din birouri pentru a-și arăta nemulțumirea față de măsurile de austeritate propuse de Guvern. Proteste sunt la Institutul Național de Statistică, ANAF, dar și la Apele Române, atât în București, cât și în județe precum Iași, Mureș și Dolj.

A treia zi la rând când angajații instituțiilor publice protestează față de măsurile de austeritate

București

Zeci de angajați ai Institutului Național de Statistică din București au ieșit pe scările instituției în semn de protest față de măsurile Executivului. Ei sunt revoltați că tăierile nu îi afectează și pe aleși.

Dan Iliescu, angajat INS: „Suntem extraordinar de dezamăgiți de modul în care ne privesc acești aleși, nu s-a luat nicio măsură sau nu pare fi luată nicio măsură cu impact direct asupra lor. Ei au dus deficitul aici, iar acum trebuie să plătească întreaga populație. Se discută că suntem prea mulți. Suntem prea mulți unde? Pentru că ceea ce știu în momentul ăsta este că sunt prea mulți în Parlament. Luăm măsuri să nu ajungem într-o zonă de blocaj, pentru că deciziile pe care le iau ei ne blochează și nu mai avem ce să facem. Noi vrem să ne facem în continuare meseria, dar trebuie să avem și cu ce și cum să ne facem meseria.”

Sorin Negruți, angajat INS: „Colegii mei elaborează toți acei indicatori pe care domnul Bolojan îi folosește. Dânsul îi folosește, dar nu prea înțelege ce este cu acei indicatori. Dl Bolojan, dacă vrea într-adevăr să facă economie, ar trebui să umble la structura managerială care a rămas aceeași. Deci, structura managerială a rămas aceeași, s-a umblat la personalul de execuție și peste această structură managerială au venit și au mai adus și vicepreședinți, acum vin și cu vicepremieri.”

Iași, Mureș și Dolj

Și în țară sunt proteste spontane. Angajații Apelor Române Iași au ieșit din birouri, de la 9 dimineața, pentru a-și arăta nemulțumirea față de tăierea sporurilor.

Gina Chelaru, coordonator tehnic laboratoare ABA Prut Bârlad: „Suntem în fiecare zi expuși unor riscuri pe care le-am dovedit prin măsurători, pe care le-am efectuat cu laboratoare abilitate din cadrul Direcției de Sănătate Publică. Există dovezi în acest sens. Am fost încadrați cu opt factori de risc. De la un 1.500 maxim, să ajungem la 300 brut, ceea ce însemană un 179 lei bani în mână, e o reducere considerabilă a veniturilor.”

Și angajații Apelor Române Mureș și Dolj au protestat. Oamenii spun că tăierea sporurilor îi va determina pe mulți să plece din sistem, ceea ce va duce la un deficit și mai mare de personal.

Cornel Brișcaru, Liderul de sindicat SMAR din Apele Române: „În Apele Române s-au mai luat astfel de măsuri și suferim în acest moment de un deficit istoric de personal de minim 30% la nivelul întregii țării.”

Proteste spontane au fost și la sediile ANAF din țară. La Iași, este a treia zi când angajații și-au strigat revolta. Ei spun că au rate și copii la școală și că nu vor mai avea cum să-și susțină cheltuielile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE