Liberalizarea pieței energiei și noile scumpiri. Unele facturi la curent vor fi chiar duble

Liberalizarea pieței de energie vine cu facturi chiar duble la electricitate, dar și cu posibilitatea unor noi scumpiri la produsele și serviciile care depind de curentul electric. Fără soluții în fața majorărilor, cei mai mulți români vor trebui să strângă cureaua și să trăiască mai prost.

Nici soluția găsită de Guvern pentru persoanele fără posibilități, voucherul de 50 de lei pe lună, nu va fi de durată. În primăvara anului viitor, consumatorii vulnerabili vor trebui să suporte povara unor prețuri semnificative.

Timp de trei ani și jumătate, românii au primit ajutor de la stat pentru plata facturilor de energie, prin schema de plafonare a prețurilor. O măsură necesară într-o perioadă în care criza energetică a adus o explozie a prețurilor în toată Uniunea Europeană. Revenirea la piața liberă vine însă cu tarife semnificative: de la 0,68 de lei, un kilowatt oră de energie va costa cel puțin 1 leu și 4 bani, în cel mai fericit caz.

Facturile la energie electrică s-ar putea dubla

Cetățean: „Am înțeles că o să se dubleze, o să se tripleze, facturile o să fie foarte mari."

Cetățean: „Plăteam în jur de 200 și ceva la lumină, 200 la gaz. Vom renunța la alte cheltuieli."

Cetățean: „Da, bineînțeles, iau în calcul să schimb furnizorul. Unde e mai bine, acolo mă mut."

Legea le permite consumatorilor să migreze către alt furnizor, în căutarea unei oferte mai bune, fără nicio taxă. Trebuie să intre pe site-ul POSF.ro, al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, și să urmeze pașii. După completarea cererii și încărcarea documentelor, semnează contractul digital, iar notificarea vechiului furnizor va fi făcută automat de cel nou ales.

Sergiu Niculescu, președintele ANRE: „Aproximativ 235.000 de consumatori de energie electrică și-au schimbat contractele de furnizare începând cu 01/01/2025. Aproape jumătate din câți s-au portat de la începutul anului s-au purtat în ultima lună."

În acest moment, cele mai bune patru oferte variază de la 1 leu și 4 bani pe kilowatt oră la 1 leu și 36 de bani, potrivit comparatorului de oferte al ANRE. O familie cu un consum de 100 de kilowați oră pe lună va plăti peste 100 de lei pentru factura de curent. O sumă care poate fi o povară pentru cei 4 milioane de români cu venituri mici. Doar pentru consumatorii vulnerabili, autoritățile au pregătit un mecanism de sprijin până la 31 martie anul viitor, cu un impact bugetar de peste 1 miliard de lei.

Maia Bondici, jurnalistă Euronews: „Se vor acorda vouchere de 50 lei pentru persoanele singure, cu un venit net lunar de maximum 1.940 lei și pentru familiile cu un venit net lunar per membru de familie de maximum 1.784 lei. Românii care se încadrează în aceste categorii trebuie să aplice pentru a primi voucherele. Ei pot să facă asta fie cu ajutorul autorităților locale, prin Poșta Română, fie printr-o aplicație care va fi dezvoltată de STS în următoarele 60 de zile."

Pentru Silvia Ecea, beneficiară de ajutor social, orice sumă primită de la stat este binevenită. Abia face față cheltuielilor zilnice, cu un venit mai mic de 1.700 de lei pe lună pe care îl împarte cu mama sa.

Silvia Ecea, consumator vulnerabil: „O sută de lei, atat dau."

Reporter: „Ce electrocasnice aveti? Ce consumă curent la dvs?"

Silvia Ecea, consumator vulnerabil: „Televior... am și eu frigider de-l bag câteodată, când am cărniță și țin oala, ca să nu se strice."

Specialiștii spun că majorarea prețurilor energiei deschide drumul pentru alte scumpiri. De altfel, energia joacă un rol important în calculul inflației.

Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică: „Vom vedea cum evoluează însă și prețurile la produsele vitale, să spunem, la produsele alimentare, la utilitățile celelalte care ne sunt indispensabile, apa de exemplu, telecomunicațiile, cu siguranță, care consumă energie. Cu siguranță vom vedea și aici majorări."

În ultimul an, energia electrică, gazele și încălzirea centrală au înregistrat creșteri de preț de până la 13%, potrivit Institutului Național de Statistică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE