Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Andreea Verdeș, campioană balcanică absolută: 5 medalii de aur la Campionatele de Gimnastică ritmică

La 23 de ani este campioană balcanică absolută. O cunoaștem pe Andreea Verdeș din Iași, cea care de curând a obținut cinci medalii de aur la Campionatele de Gimnastică ritmică din Muntenegru. Performanța a fost obținută cu multă muncă și în ciuda condițiilor de antrenament. Sala în care se pregătește Andreea nu îndeplinește cerințele necesare unui sport de performanță.

Andreea Verdeș - Campioană balcanică absolută: Este unul dintre cele mai importante titluri. Înseamnă că munca mea de până acum dă roade, înseamnă că am ajuns la un nivel de talie mondială, unde numele meu este recunoscut pe plan internațional.

Andreea a obținut prima sa medalie la doar șase ani

De atunci, a continuat să tot adauge medalii în palmares.

Andreea Verdeș - Campioană balcanică absolută: Anul acesta am fost desemnată maestra sportului, iar, în urma Campionatelor Mondiale din 2021, Federația Internațională mi-a oferit titlul de "Gimnastă de clasă mondială". Nu foarte multe sportive din România au aceste titluri.

Sunt bucuroasă că pot fi un model foarte bun pentru copii. Am ajuns să concurez la vârsta de 23 de ani și este un lucru foarte bun pentru noi pentru că, de obicei, în România gimnastele termină cariera la 18 ani.

În sala de sport unde se antrenează Andreea, aproximativ 130 de copii fac gimnastică, dintre care 60 de performanță. Antrenorii, tată și fiică, Constantin și Cătălina Radu sunt cei prin mâinile cărora trec mii de copii. O școală de schimbat destine, așa cum îi place profesorului să spună.

Constantin Radu – antrenor: Reușim să scoatem performanță. De ani de zile, vreo 50 de ani de când lucrăm gimnastică ritmică. Am scos rezultate foarte bune, sute și mii de copii.

Peste 26 de profesoare de gimnastică ritmică, care au terminat gimnastica aici, lucrează în toată lumea: Franța, Germania, Spania, în America, Canada și chiar în Arabia Saudită.

Cătălina Radu – antrenoare: Dacă m-ați fi întrebat acum 7-8 ani, titlurile noastre cele mai importante erau campionatele naționale și mai ieșeam și noi pe ici, pe colo.

Acum, cu modestie vă spun, că totul cel mai important a fost atins de Andreea la Jocurile Europene de la Minsk, unde a ieșit pe locul cinci la panglică. Ne-am calificat într-o finală. Europenele de anul trecut, Mondialele de anul trecut.

În spate este multă muncă, chiar și șapte ore de antrenament pe zi, de luni până sâmbătă

Cu toate acestea, Andreea nu a renunțat la studii. A absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport, iar acum este anul doi la master. E un exemplu pentru colegele ei mai mici.

Larisa Ștefania Răutu – gimnastă: Îmi doresc și eu foarte, foarte, foarte mult să ajung ca Andreea. Muncesc pentru asta și aș vrea și eu să ajung ca ea, sus, la campioane europene și mondiale și să pot chiar să ies printre primele opt sau zece gimnaste. Este multă muncă, dar nu este imposibil. Muncesc în fiecare zi, în afară de duminica, câte 7 ore, două antrenamente pe zi. Unul dimineața și unul după amiaza, dar nu este foarte greu.

Gimnastele noastre reușesc să facă perfecțiune, în ciuda condițiilor de antrenament.

Cătălina Radu – antrenoare: E problema cea mai mare, întrucât, tehnic, riscurile și toate lansările, aruncările obiectului în aer, cât stă în aer tu trebuie să faci cât mai multe rotații. Noi facem acum două, încercăm trei, la concurs doar. Restul lumii fac cinci-șase rotații. E altceva. Dar suntem acolo. Asta este foarte important. Suntem printre primii.

Andreea Verdeș - Campioană balcanică absolută: Știm că pe plan internațional condițiile sunt mult mai mari decât ceea ce avem noi în România. Desigur, noi suntem foarte bucuroși că am reușit să ajungem în elita mondială, chiar dacă nu avem aceleași condiții ca cei de acolo. De aceea pentru noi un loc cinci sau șase la o cupă mondială este cât o medalie de aur.

La Campionatele Balcanice de Gimnastică Ritmică din Muntenegru, delegația României a fost formată din 17 sportive, 6 antrenori și un arbitru. România a câștigat în total 26 de medalii, dintre care 13 de aur, nouă de argint și patru de bronz.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE