Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

La doar 20 de ani, voleibalista Alexia Căruțașu are deja Champions League în palmares și va reprezenta naționala Turciei din 2024

Este fiica a doi foști baschetbaliști cunoscuți, însă face performanță în volei. Performanță la cel mai înalt nivel. Rar vezi un copil la nici 14 ani care să joace volei în prima ligă.

Când mai avea două săptămâni până la împlinirea vârstei de 20 de ani, Alexia Căruțașu și-a trecut deja în palmares Champions League, cel mai râvnit trofeu din voleiul la nivel de echipe de club. A reușit-o în tricoul lui VakifBank Istanbul, unul dintre cele mai bogate cluburi din Europa, din "capitala voleiului", Turcia.

Tatăl Alexiei este celebrul Virgil Căruțașu, fost campion cu Asesoft Ploiești, iar mama sa, Andreea Căruțașu, a jucat și ea baschet în prima ligă din România, la ACRO, Olimpia și Sportul Studențesc. Voleiul a fost ca o chemare pentru Alexia, cu toate că ea însăși recunoaște că baschetul a atras-o în egală măsură. Ba chiar a și fost desemnată cea mai bună jucătoare a unei competiții de baschet. Prezentă în studioul Euronews, Alexia a dezvăluit cum s-a simțit când a atins trofeul Ligii Campionilor.

Alexia Căruțașu - cum este să ai în palmares Champions League la nici 20 de ani

"A fost ceva la care nu am visat niciodată, nu mi-am imaginat câștigarea Ligii Campionilor, e ceva de nedescris și încă nu îmi vine să cred că am obținut acest trofeu și că am acea medalie între toate celelalte medalii. Este un sentiment minunat. Mereu mi-am dorit să devin cea mai bună voleibalistă din lume, dar nu mi-am imaginat niciodată câștigarea Ligii Campionilor. Mă bucur că am putut să obțin acest trofeu la 19 ani. Nici lor nu le vine să creadă (n.r.: prietenilor, familiei). Încă nu realizez ce s-a întâmplat și nici ei. E ceva wow, nu am cuvinte să descriu", a spus Alexia Căruțașu, la Euronews.

  • Alexia deține un record care va putea cu greu să fie egalat. A debutat în prima ligă din România la 13 ani, 4 luni și 7 zile.

Însă povestea Alexiei are rădăcini puternice dacă avem în vedere că toată familia ei face sau a făcut sport de performanță. Astfel, era de așteptat ca așchia să nu sară departe de trunchi. Precocitatea de care dă dovadă Alexia Căruțașu este însă remarcabilă, iar performanțele obținute de ea până la această vârstă sunt greu de imaginat pentru mulți sportivi.

"Bunicul meu și mătușa mea au jucat volei, iar mătușa Alice încă joacă. Eu am început cu voleiul. După patru ani de volei, am vrut să mă las și să încep să joc baschet. La un 'camp' de baschet, am ieșit MVP, cea mai bună jucătoare a turneului și de aceea am vrut să mă schimb. Dar apoi mi-am spus că nu pot să las voleiul în spate și să mă apuc de baschet.

A fost una dintre cele mai grele alegeri din viața mea. Cred că aveam 11 sau 12 ani. Cu siguranță, fără ei (n.r.: fără ajutorul părinților) nu aș fi putut să ajung unde sunt acum, fără părinții mei, bunicii mei, mătușa mea, fratele meu. Ei m-au susținut la fiecare pas, au fost lângă mine mereu. Bunica mea a fost și ea jucătoare de baschet, toți suntem sportivi în familie", a precizat Alexia Căruțașu.

Alexia Căruțașu: "Mi-a fost extrem de greu, plângeam la antrenamente"

Însă marea performanță cere sacrificiu, iar Alexia știe foarte bine ce înseamnă asta. La nici 14 ani, Alexia a debutat în prima ligă de senioare, la CSM București, când antrenorul o utiliza pentru serviciul ei foarte bun. Tot la 14 ani, Alexia devenea campioană cu CSM și debuta în Champions League.

La aproape 16 ani, ajungea în campionatul Turciei. Însă viața din Istanbul, oraș cu 15 milioane de locuitori, nu a fost ușoară la început, când a stat cu bunica ei. De altfel, Alexia a dezvăluit că erau momente când chiar plângea la antrenamente.

"A fost extrem de greu, mai ales că nu am avut părinții lângă mine, eu fiind foarte lipită de ei până în acel moment. Dar din al doilea an, au venit și ei și mi-a fost din ce în ce mai ușor. În primul an mi-a fost extrem de greu, plângeam la antrenamente, pentru că nu era familia mea acolo, pentru că eram obișnuită cu ei acolo. Eram mai ales fără fratele meu, cu care mă jucam în fiecare zi, nu mai aveam bătăile cu el și toate jocurile... Am distrus casa când venea în Turcia... eram la bloc.

Este o viață destul de grea, dar nu cred că aș putea să fac altceva. Chiar îmi place foarte mult viața de sportiv, este minunat și nu mă imaginez făcând altceva, dar sunt niște sacrificii pe care le-aș face în fiecare zi, nu aș alege altceva, aș merge până la capăt", a explicat Alexia.

La 18 ani, Alexia Căruțașu a fost desemnată cea mai bună voleibalistă din România

În 2021, la 18 ani, Alexia Căruțașu a fost desemnată cea mai bună voleibalistă a României și juca deja la Campionatul European, cu nationala României. Între timp, ea a obținut cetățenia turcă, în vara lui 2022, iar din 2024, va reprezenta naționala Turciei, una dintre cele mai puternice din lume.

Pe postul ei, cel de fals, la naționala Turciei, există o concurentă aprigă, o cubaneză naturalizată, Melissa Vargas.

"În 2024 pot să debutez la naționala Turciei. Sunt foarte multe obiective pe care trebuie să le îndeplinim la naționala Turciei, calificarea la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, Europene, multe competiții, deci e foarte mult de muncă. Turcia are foarte multe competiții, deci cu siguranță o să mă înțeleg foarte bine și cu cubaneza Vargas și chiar abia aștept să încep.

Sunt cinci Cupe de câștigat (n.r.: cu VakifBank Istanbul), e ceva, dar acesta e obiectivul principal. Când o câștigăm pe prima, nu avem prea mult timp să ne distrăm, pentru că trebuie să ne gândim la următoarea, este o continuă muncă. (...)

Destul de bine stau (n.r.: cu limba turcă), am început să vorbesc și să înțeleg. E foarte grea, gramatica este foarte grea, nu știu cum am putut să învăț o astfel de limbă. Nu am vrut să învăț, am învățat-o din greșeală, cu prietenii mei, vorbind coversațional. E un plus pentru mine că am învățat. Mai mult îmi place mâncarea de acasă, mâncarea bunicii și a mamei mele sunt pe primul loc. Îmi place foarte mult Turcia, mâncarea, oamenii. Eu stau în Istanbul și mereu găsești ceva de făcut acolo și asta îmi place. Chiar am fost și în Cappadocia, cred că a fost cea mai frumoasă experiență pe care am avut-o până acum, am mers și cu balonul, pentru că nu voiam să merg acolo fără să mă duc cu balonul. Sunt multe orașe pe care vreau să le vizitez", a spus Alexia Căruțașu.

O adversară, Tijana Boskovic, e idolul Alexiei Căruțașu

Ca mulți tineri care încep un sport, Alexia are și ea idoli. Iar idolul ei este tocmai o fostă adversară pe care a avut-o în finala Champions League, sârboaica Tijana Boskovic, de la Eczacibaşi Dynavit Istanbul.

"Când am început, îl aveam pe tatăl meu ca idol, el fiind din baschet. La fel și pe mama mea. Ei au fost primii. După aceea, încă am acum o jucătoare de volei din Serbia, Tijana Boskovic, ea este idolul meu din volei", a spus Alexia Căruțașu.

Între timp, aproape toată familia Alexiei s-a mutat în Turcia, așa că totul este mai ușor pentru tânăra voleibalistă. De altfel, fratele mai mic al Alexiei, Darius, joacă baschet tot în Turcia, la Anadolu.

"Eu cu fratele meu, mama și tata stăm în Istanbul. Bunicii mei și mătușa mea ne vizitează o dată sau de două ori pe an, de sărbători. Mătușa mea, jucând și ea volei, este greu să vină, dar mereu ne găsim câteva zile să ne vedem. Mă mai duc și eu în România, ne găsim. Aș vrea să merg în Barcelona, Milano, Dubai, dar mai întâi trebuie să dau examenul pentru condus. Da, am emoții de pe acum. Nu cred că emoțiile le bat pe cele de pe teren", a spus Alexia.

În finala Champions League din luna mai, disputată la Torino, VakifBank a câștigat cu 3-1 meciul cu Eczacibaşi Dynavit Istanbul. De remarcat că trei dintre cele patru semifinaliste au fost echipe din Turcia.

VakifBank Istanbul a câștigat Champions League pentru a șasea oară și a treia oară consecutiv.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE