Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Americanii vor să scape de proprietarii chinezi ai TikTok. Legea a trecut de Camera Reprezentanților și merge în Senat

13/03/2024 , 20:35

Reacția Chinei referitoare la votul SUA privind interzicerea TikTok

Înaintea votului, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe Wang Wenbin a acuzat SUA că „suprimă TikTok”, în ciuda faptului că „nu a găsit niciodată dovezi că TikTok amenință securitatea națională.

Acest tip de comportament de agresiune, care nu poate câștiga într-o concurență loială, perturbă activitatea normală a companiilor, dăunează încrederii investitorilor internaționali în mediul investițional și dăunează ordinii economice și comerciale internaționale normale. În cele din urmă, acest lucru se va întoarce inevitabil și va mușca chiar Statele Unite”.

Mișcarea a fost criticată de mass-media chineză, iar mai multe ziare au prezentat desene satirice care ridiculizează efortul SUA de a interzice aplicația.

13/03/2024 , 16:48

Proiectul a trecut de Camera Reprezentanților și merge la Senat

Proiectul care ar putea duce la interzicerea TikTok pe teritoriul Statelor Unite ale Americii a trecut de Camera Reprezentanților cu 352 de voturi pentru și 65 împotrivă, anunță AP. Senatorii vor da votul decisiv.

Președintele Joe Biden a anunțat că, în eventualitatea în care Congresul va trece legea, o va semna.

Știrea inițială:

Americanii vor să scape de proprietarii chinezi ai TikTok

Proiectul de lege a trecut de comisia de specialitate și va fi supus votului în Cameră și Senat. Odată validat și de președintele Biden, care a anunțat că va semna fără probleme, ar urma să forțeze compania-mamă a TikTok, ByteDance, să vândă afacerea în maximum șase luni.

De altfel, presa de peste Ocean scria, la începutul săptămânii, că există deja grupuri de afaceri interesate de preluarea TikTok.

Între timp, influencerii s-au strâns încă de marți, la Washington, conform AP. Nu este prima oară când chinezii au astfel de inițiative – în martie 2023, au încolonat în mod similar mai mulți creatori de conținut și i-au trimis în delegație în capitala americană, la pachet cu un puternic grup de lobbyiști. De această dată diferă, însă, îndârjirea cu care legiuitorii au pus problema: vindeți, ca să poată funcționa platforma și aici sau părăsiți Statele Unite cu tot cu ea.

Contextul este dat, în principal, de temerea americanilor că ByteDance, compania-mamă, ar putea oferi guvernului chinez, la solicitarea acestuia, informații despre cei 170 de milioane de cetățeni din State care au cont de TikTok.  De fiecare dată, reprezentanții companiei au susținut că nu dau datele utilizatorilor. Este drept, americanii nu au venit, nici până în ziua de azi, cu dovezi că astfel de lucruri s-au întâmplat deja.

Congresul s-a arătat “neobișnuit” de deschis față de rapiditatea cu care Washington-ul dorește o rezolvare– o comisie de specialitate a aprobat în unanimitate măsura. În Senat, în schimb, există nu doar îndoieli în rândul membrilor, ci mai multe astfel de initiative care trenează, notează AP, care păstrează reticența vizavi de deznodământ.

CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, va ajunge la Washington, săptămâna aceasta și intenționează să se întâlnească cu reprezentanții Congresului, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei. Vizita ar fi fost programată anterior.

Trump se opune legii. Ar crea un avantaj pentru Facebook,"dușmanul poporului"

În așteptarea nominalizării sale oficiale pentru rolul de candidat la Președinție, Donald Trump și-a exprimat opoziția față de proiectul de lege. A invocat avantajul pe care l-ar dobândi, în eventualitatea concretizării,  platforma Facebook, deținută de Meta. Cea pe care o consideră vinovată pentru pierderea alegerilor din 2020.

Pe atunci, însă, chiar fostul președinte a încercat să interzică platforma. printr-un ordin executiv, care a fost, însă, blocat de instanțe, la solicitarea TikTok. Administrația Biden a revocat acel ordin executiv, dar a continuat să țină platforma sub supraveghere. Încă de anul trecut s-a pus problema interdicției în caz că proprietarii chinezi nu vând.

Alte eforturi au fost blocate de lobby-ul făcut de TikTok dar și urmare a implicării influencerilor, a unor business-uri dezvoltate pe platformă și a grupurilor "pentru drepturile digitale" - care susțin că libertatea de exprimare ar fi fost astfel încălcată. De altfel, și acum, în lumina noii legii, s-a pus problema Primului Amendament

SUA-China, lupta pentru supremație tehnologică și date

Controversele legate de TikTok vin pe fondul unei rivalități tot mai ascuțite între Statele Unite și China în ceea ce privește tehnologiile avansate și securitatea datelor – aspecte esențiale pentru funcționalitatea economică și securitatea națională a fiecăreia dintre părți.

Strategia americană s-a  pus în mișcare sub Donald Trump și continuă să se desfășoare în mandatul lui Biden.  Vorbim despre restricții asupra exportului de tehnologii avansate ori a exodului de monedă către China. Dar și despre retezarea accesului pe piața americană a companiilor chinezești.

Administrația Biden a invocat, totodată, nenumărate preocupări legate de drepturile omului, în anumite cazuri, acuzând că respectivele companii sprijină campania de supraveghere a statului chinez asupra minorităților entice.

De celalată parte, TikTok, care are de dat socoteală și în Europa, nu duce lipsă de lobbyiști, scrie AP.  Compania sa-mamă, cu sediul în Beijing și reprezentanță în California, se poate lăuda cu un puternic aparat de lobby la Washington: zeci de consultanți și experți, dar și insideri, precum foști membri ai Congresului ori foști consilieri ai parlamentarilor cu influență, potrivit Reuters.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE