Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Am parcurs 70% din distanță". Ucrainenii susțin că au început "demilitarizarea Crimeei"

Cu toate că s-au împotmolit în unele părți ale frontului, forțele armate ucrainene anunță că încep să demilitarizeze peninsula Crimeea, după cum a precizat șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, Andriy Yermak.

"Contrar tuturor probabilităților, Forțele de Apărare ale Ucrainei au câștigat un punct de sprijin pe malul stâng al Niprului. Pas cu pas, ei demilitarizează Crimeea. Am parcurs 70% din distanță. Și contraofensiva noastră se dezvoltă", a spus Yermak, citat de Reuters.

Ucrainenii anunță că au început "demilitarizarea Crimeei"

Ucrainenii încearcă de ceva timp să obțină acest succes, pe care însă rușii l-au negat în urmă cu cîteva zile și chiar au precizat că au respins cu succes acel contraatac de pe malul estic al Niprului, eliminând în jur de 500 de militari ucraineni. Însă această informație nu a putut fi verificată în mod independent.

Numai că, la începutul acestei săptămâni, două agenții rusești de stat au publicat niște informații conform cărora armata rusă și-ar fi deplasat trupele în "poziții mai favorabile" la est de Nipru. Iar experții militari au remarcat că această exprimare, prin care rușii anunță că s-au deplasat în poziții mai favorabile, înseamnă de fapt retragerea trupelor. Acele informări de presă au fost șterse la scurt timp.

Zona Herson a fost printre primele cucerite de armata rusă de la începutul războiului. Însă la finalul anului trecut, rușii au abandonat orașul Herson și mai multe orășele din acel perimetru, din cauza contraofensivei ucrainene, care este una lentă și care ține de mai bine de patru luni. Iar trupele Kievului au obținut doar câștiguri graduale, după cum au remarcat specialiștii.

Șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, Andriy Yermak, a precizat că Ucraina are nevoie urgentă de arme pentru a-și îndeplini acest obiectiv, care părea puțin probabil în urmă cu un an.

"Avem nevoie de arme în acest moment. Rusia încă are superioritate aeriană, încă este capabilă să fabrice rachete datorită eludării sancțiunilor. Ca să nu mai vorbim de dronele iraniene și de artileria nord-coreeană", a precizat Yermak.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE