Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Trupele ruse intensifică acţiunile ofensive pe frontul de est, avertizează Volodimir Zelenski

Publicat de: Euronews

Armata ucraineană se confruntă cu o creştere a numărului de asalturi ruseşti pe frontul din estul Ucrainei, mai ales în jurul oraşului disputat Avdiivka, a declarat marţi preşedintele Volodimir Zelenski, în timp ce un consilier al său a confirmat că pe frontul de sud armata ucraineană a ocupat un cap de pod peste fluviul Nipru în provincia Herson, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Trupele ruse încearcă de o lună să încercuiască oraşul industrial Avdiivka, devenit unul din punctele fierbinţi ale conflictului. Însă pe ansamblu linia frontului este aproape neschimbată de mai mult de un an, deşi Zelenski, de o parte, şi preşedintele rus Vladimir Putin, de cealaltă parte, susţin că acest conflict nu a ajuns într-un impas, contrazicându-l amândoi pe comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi.

Conform evaluării acestuia din urmă, războiul a ajuns în stadiul unui conflict de uzură, prin urmare Ucraina are nevoie de noi arme superioare tehnologic celor ruseşti şi de noi efective de soldaţi pentru a putea să avanseze, după ce contraofensiva lansată în iunie nu a dat rezultatele aşteptate.

"Armata a semnalat o creştere a numărului de asalturi inamice", a indicat preşedintele ucrainean pe canalul său de Telegram, menţionând zonele Avdiivka, Kupiansk, oraşe aflate în provinciile Doneţk şi Herson. Zelenski a asigurat că soldaţii săi "îşi menţin poziţiile" şi desfăşoară la rândul lor "ofensive".

Ucraina a admis recent eşecul contraofensivei lansate în iunie în provinciile Doneţk şi Zaporojie, în est şi sud-est, operaţiune care s-a lovit de puternicele linii defensive ruseşti. Însă pentru Kiev este esenţial să câştige teren pentru a preveni o stare de descurajare în rândul aliaţilor săi occidentali care sprijină Ucraina militar şi financiar.

Potrivit bloggerilor militari ruşi şi ucraineni, unităţi ale armatei ucrainene au reuşit la sfârşitul lunii octombrie să treacă Niprul în provincia sudică Herson şi de atunci menţin acolo un cap de pod, în special în satul Krinki. Şeful de cabinet al preşedintelui Zelenski, Andrii Iermak, a confirmat marţi, într-un discurs susţinut la Institutul Hudson din Washington, că armata ucraineană a creat un astfel de cap de pod peste Nipru.

"Pas cu pas, vom demilitariza Crimeea", a promis consilierul lui Zelenski, adăugând că preşedintele ucrainean "are un plan clar" pentru a elibera toate teritoriile ocupate de Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE