Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Am fost șocată și supărată". Scarlett Johansson spune că vocea ei a fost utilizată de ChatGPT

Celebra actriță Scarlett Johansson susține că vocea sa este folosită de chatbotul de inteligență artificială ChatGPT. Este vorba despre o opțiune de voce, denumită Sky. Actrița americană susține că a primit o ofertă chiar de la Sam Altman, anul trecut, pentru ca vocea ei să fie utilizată de acest chatbot, însă a refuzat.

De altfel, Johansson a fost vocea unui chatbot de inteligență artificială în filmul "Her", lansat în 2013, la care CEO-ul OpenAI, Sam Altman, a făcut referire în legătură cu noile opțiuni de voce ale companiei.

Scarlett Johansson spune că vocea ei a fost utilizată de ChatGPT

"În septembrie anul trecut, am primit o ofertă de la Sam Altman, care dorea să mă angajeze pentru a exprima actualul sistem ChatGPT 4.0. Mi-a spus că el a simțit că, prin exprimarea mea în acest sistem, aș putea să reduc diferența dintre companiile tehnologice și creative și să ajut consumatorii să se simtă confortabil cu schimbarea radicală în ceea ce privește oamenii și inteligența artificială.

A spus că simte că vocea mea va fi reconfortantă pentru oameni. După ce am acordat multă atenție și din motive personale, am refuzat oferta. Nouă luni mai târziu, prietenii mei, familia și publicul larg au remarcat cât de mult suna ca mine cel mai nou sistem numit Sky", a fost poziția lui Scarlett Johansson, prezentată de un reprezentant al ei, citat de NBC News.

Ca replică la cele spuse de Scarlett Johansson, OpenAI a precizat că vocea Sky nu este o imitație a glasului actriței în vârstă de 39 de ani. Compania a spus că vocea a fost înregistrată de un actor profesionist, alături de alte voci, dar nu a dat numele actorilor, din motive de confidențialitate.

  • Această ultimă funcție de chat vocal a fost promovată în timpul unei demonstrații de produs, pe data de 13 mai 2024, organizată de OpenAI, dar funcția în sine este disponibilă chiar din septembrie 2023.

Noul ChatGPT 4.0, lansat de OpenAI săptămâna trecută, are capacitatea de a purta conversații în chat-urile vocale, printre alte funcții. Noua tehnologie face comparații rapide cu tipurile de inteligență artificială futuristă prezentate în filme și oferă cinci versiuni de voce, printre care și cea denumită Sky.

"Când am auzit demo-ul lansat, am fost șocată, supărată și neîncrezătoare pentru că domnul Altman a dorit o voce care suna ciudat de asemănător cu a mea, încât prietenii mei cei mai apropiați și publicațiile media nu au putut face diferența. Domnul Altman chiar a insinuat că asemănarea a fost intenționată, spunând un singur cuvânt: "her" (n.r.: ea), cu referire la filmul în care am exprimat vocea unui sistem de chat, Samantha, care formează o relație intimă cu un om", a mai precizat Scarlett Johansson.

Sam Altman i-a cerut scuze lui Scarlett Johansson

"Cu două zile înainte de lansarea demo-ului ChatGPT 4.0, domnul Altman mi-a contactat agentul, cerându-mi să mă răzgândesc. Înainte să luăm legătura, sistemul era deja acolo. Ca urmare a acțiunilor lor, am fost forțată să îmi angajez un consilier juridic, care i-a scris două scrisori domnului Altman și către OpenAI, în care le-a spus ce au făcut și le-a cerut să detalieze procesul exact prin care au creat vocea Sky.

În consecință, OpenAI a acceptat imediat să renunțe la vocea Sky. Într-o perioadă în care ne confruntăm cu toții cu deepfake-uri și cu protejarea propriei noastre imagini, a propriei noastre munci, a propriilor noastre identități, cred că acestea sunt întrebări care merită absolut să fie clarificate. Aștept cu nerăbdare rezolvarea transparentă și scrisă, cu legislația adecvată pentru a ajuta la asigurarea că drepturile individuale sunt protejate", a precizat Scarlett Johansson.

Sam Altman a avut și el un punct de vedere. Creatorul OpenAI a dat un comunicat în care a precizat că vocea Sky nu era menită să sune ca a lui Johansson și că a fost aleasă înainte de a fi contactată actrița. Însă el și-a cerut scuze și a spus că retrage acea voce.

Imitația vocii este o tehnologie relativ nouă, care a progresat rapid în ultimii ani, permițând oamenilor să folosească aceste capacități pentru a imita celebrități și personalități diverse.

Un exemplu a fost atunci când o voce care semăna cu cea a lui Joe Biden a fost folosită într-o încercare de apel automat, pentru a induce în eroare alegătorii din New Hampshire. Vocile unor celebrități au fost, de asemenea, falsificate pentru a face publicitate înșelătoriilor pe rețelele de socializare.

În noiembrie, Scarlett Johansson a apelat din nou la avocați după ce o companie de inteligență artificială i-a folosit imaginea într-o reclamă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE