Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

OpenAI vrea să lanseze un motor de căutare cu inteligență artificială pentru a rivaliza cu Google

Compania OpenAI intenționează să lanseze luni un motor de căutare bazat pe inteligența artificială, au precizat surse citate de agenția Reuters. Principala miză este intrarea în competiție cu Google, compania care deține unul dintre cele mai populare motoare de căutare online.

Data oficială a lansării motorului de căutare al OpenAI nu a fost anunțată deocamdată. Publicațiile Bloomberg și The Information au relatat că OpenAI, susținută de compania Microsoft, lucrează la dezvoltarea unui motor de căutare pentru a concura cu Alphabet, conglomeratul care deține Google, și cu Perplexity, un startup axat pe sisteme de căutare în baza inteligenței artificiale (AI).

Potrivit Reuters, reprezentații OpenAI au refuzat să facă publice detalii despre motorul de căutare.

În schimb, OpenAI a publicat vineri pe X că organizația va transmite un eveniment live luni, pentru a face demonstrațiile referitoare la ”unele actualizări aduse ChatGPT și GPT-4”.

Sam Altman, directorul general al OpenAI, a scris pe pagina sa de X că ”nu este vorba de gpt-5”.

”Nu este un motor de căutare, dar am lucrat din greu la niște lucruri noi pe care credem că oamenii le vor îndrăgi! Mi se pare magic”, a spus Altman.

În urma postării făcute de Altman, acțiunile companiei Alphabet și-au revenit parțial de la o pierdere de peste 2%, în condițiile în care ultima oară s-au depreciat cu 0,9%.

Lupta pentru supremația motoarelor de căutare, în condițiile în care tinerii se informează de pe rețelele de socializare

OpenAI ar putea face anunțul înaintea conferinței anuale a Google, unde gigantul tehnologic este așteptat să prezinte marți o serie de produse legate de inteligența artificială.

Instrumentul de căutare al OpenAI este o extensie a ChatGPT și permite chatbotului să extragă informații de pe Internet și să includă citate, potrivit Bloomberg. ChatGPT este chatbotul lansat de compania OpenAI ce folosește modele de inteligență artificială pentru a genera răspunsuri asemănătoare cu cele umane la diverse solicitările făcute în scris.

Analiștii din industria IT consideră că ChatGPT drept o alternativă pentru colectarea de informații, însă chatbotul s-a dovedit a avea dificultăți în a furniza informații exacte de pe Internet. OpenAI a integrat ChatGPT în motorul de căutare al Bing de la Microsoft, pentru abonații plătiți. Ulterior, Google a anunțat funcții de inteligență artificială generativă pentru propriul său motor de căutare

Startup-ul Perplexity, evaluat la un miliard de dolari, a fost fondat de un fost cercetător OpenAI și a devenit cunoscut pentru ce a furnizat o interfață de căutare care generează printre rezultate, imagini și text. Are 10 milioane de utilizatori activi lunar, potrivit unei postări de pe blogul startup-ului din ianuarie.

La momentul respectiv, ChatGPT a devenit aplicația cu care a ajuns cel mai rapid la 100 de milioane de utilizatori activi lunar, după ce a fost lansat la sfârșitul anului 2022.

Rivalitatea dintre Google și celelalte companii IT care dezvoltă motoare de căutare pe bază de inteligență artificială s-ar putea intensifica, deși tot mai mulți tineri din generația Z folosesc rețelele de socializare pentru a se informa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE