Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alți 57 de salvatori români au ajuns în Turcia. Echipamente de salvare, personal și ajutoare umanitare, trimise cu aeronave militare

Până acum aproximativ 120 de salvatori români au fost trimisi in zonele afectate de cutremure din Turcia. Fortele aeriene si-au pus la dispozitie aeronavele atat pentru a repatria romani, cat si pentru a-i transporta pe salvatori in Turcia. Patru aeronavele militare cu ajutoare umanitare și tehnică de descarcerare pentru zonele afectate au decolat deja de la baza aeriană 90 din Otopeni. Alte două urmeaza să plece în această noapte pentru a recupera zece români care au solicitat repatrierea.

Avioanele Hercules, Spartan și C-17 Globemaster III au fost trimise în Turcia cu echipamente speciale. La bord s-au aflat și 57 de persoane, care s-au alaturat celor aproape 60 de salvatori români aflați deja în zonele calamitate. Este vorba de pompieri, de medici dar și de 4 câini care sunt antrenați special pentru a găsi personae sub dărâmături

Oana Ciora, Asociația pentru Câini de Salvare Transilvania: „Ajutorul meu se numește Dino, are 8 ani și are cel mai înalt nivel de certificare civilă și MAI pentru căutare în dărâmătură.”

Reporter: „La ce vă așteptați acolo?”

Oana Ciora, Asociația pentru Câini de Salvare Transilvania: „La o dramă la scară enormă, dar încercăm să vedem partea bună a lucrurilor și anume faptul că vom reuși cu picătura pe care o aducem și noi să îi ajutăm pe cei care au avut de suferit în urma acestor cutremure.”

„Pentru a fi și intervenția mai ușoară de data asta acolo, am decis să trimitem și mașini, să fie o echipă mai mobilă, mai puțin o povară pe autoritățile din Turcia și mai mult independentă. Deja sunt, din partea Uniunii Europene, aproximativ 5000 de salvatori și 200 de câini acolo”, a declarat Raed Arafat.

Măsurile de suplimentare a ajutorului pentru Turcia au fost decise de Comitetul National pentru Situații de Urgență, în condițiile în care bilanțul victimelor este în creștere. Totodata, Guvernul a decis și trimiterea de ajutoare în Siria.

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,7 a lovit luni dimineață sud-estul Turciei și Siria, potrivit AFAD (Organizația de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia). Un al doilea seism, de 7,6, a avut loc câteva ore mai târziu. Au murit peste 12.000 de oameni și mii de persoane au fost rănite, potrivit Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE