Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alternative la Twitter. Cele mai bune rețele de socializare cu care putem înlocui platforma

Perspectiva dispariției Twitter, în prezent sub conducerea lui Elon Musk, a părut mai aproape ca niciodată vineri, când sute de angajați - inclusiv ingineri și dezvoltatori – au părăsit compania, în urma unui ultimatum dat de noul său director executiv.

De atunci, miliardarul a restabilit mai multe conturi blocate, inclusiv cel al fostului președinte american Donald Trump, care a fost exclus definitiv de pe site în 2021, în urma atacului de la Capitoliul american din 6 ianuarie.

Mulți utilizatori Twitter, inclusiv celebrități precum actrița Whoopi Goldberg, au ales deja să părăsească platforma, dar există acum o mare incertitudine în legătură cu faptul că aceasta va continua să funcționeze pentru cei care rămân.

Ce alternative există?

Natura imprevizibilă a deciziilor lui Musk, combinată cu demisiile și concedierile în masă ale personalului, i-a determinat pe cei mai dedicați utilizatori ai Twitter să se întrebe când ar trebui să se „despartă” de platformă.

Mastodon

În urmă cu câteva luni, aproape nimeni nu auzise de Mastodon. Acum, este una dintre cele mai populare alternative la Twitter. Lansată în 2016, platforma gratuită cu sursă deschisă este, în esență, o versiune descentralizată a Twitter, alcătuită din diverse servere bazate pe interese, cunoscute sub numele de „instanțe”.

În timp ce Twitter și Facebook sunt controlate de o singură companie, Mastodon este instalat pe mii de servere de calculatoare, în mare parte gestionate de administratori voluntari care își unesc sistemele într-o federație. Este important de menționat că, deoarece este administrată de voluntari, platforma este lipsită de reclame.

Deoarece nu există un punct de intrare unic, oamenii trebuie să se înscrie pe un anumit server Mastodon. De asemenea, utilizatorii se pot alătura la câte servere doresc, pot urmări persoane pe mai multe servere și pot părăsi sau schimba instanțele în orice moment. Majoritatea serverelor Mastodon cu înregistrare deschisă cer doar adresa de e-mail și o parolă pentru a începe.

Tumblr

Tumblr este un site de socializare lansat în 2007, care permite utilizatorilor să posteze conținut de lungă durată, de tip blog, cu elemente media, cum ar fi fotografii și GIF-uri.

La vârful său, Tumblr a avut peste 100 de milioane de utilizatori la începutul anului 2014. Utilizatorii împărtășeau cele mai intime gânduri, teorii personaler, fotografii artistice și citate poetice. 

Discord

Aplicația de chat a devenit populară, cu mult peste grupul său inițial de jucători, fiind comparabilă cu serviciile de mesagerie instantanee precum Whatsapp și Slack. Discord are diferite servere create pentru comunități și subiecte specifice. Principala atracție este posibilitatea de a comunica în timp real folosind text, video și audio.

Cohost

Cohost este o platformă independentă și pe bază de invitație, construită de o echipă mică de dezvoltatori și designeri, care încearcă să regândească peisajul corporatist al social media. Aceasta se joacă cu ideea de social media bazată pe abonament, cerând „câțiva dolari pe lună” pentru un serviciu exclusivist, fără reclame, care va permite utilizatorilor să primească sfaturi și să vândă abonamente în viitor. 

De asemenea, a eliminat unul dintre cele mai controversate elemente ale majorității platformelor de social media mainstream - algoritmul. Toate postările apar în ordine cronologică, permițând o moderare umană mai eficientă.

Truth Social

Fondată de fostul președinte american Donald Trump, Truth Social este, în esență, o versiune a Twitter pentru conservatori. De asemenea, în prezent, este disponibil doar pentru utilizatorii din Statele Unite.

Tribel

Tribel se descrie ca fiind „o rețea socială fără bigotism, unde bunătatea și inteligența înfloresc”, ceea ce sună aproape prea bine ca să fie adevărat atunci când ai petrecut nenumărate ore luptând cu trolii pe Twitter.

Configurația verticală este ușor de navigat, permițând utilizatorilor să partajeze postări și să își modifice subiectele de interes, creând un feed mai personalizat. Spre deosebire de Truth Social, Tribal este deținut de doi activiști pro-democrați, Rafael Rivero și Omar Rivero, adresându-se în principal unui public de stânga.

Clubhouse

Clubhouse este o aplicație audio socială, care a câștigat o popularitate masivă în timpul pandemiei COVID-19, când oamenii erau închiși în casele lor, neputând găzdui discuții în viața reală.

Utilizatorii se pot alătura unor „camere” live pentru a participa la - sau doar pentru a asculta - o conversație audio pe diferite subiecte (deși acestea sunt în mare parte legate de afaceri). Deși inițial era doar pe bază de invitație, acum oricine se poate alătura Clubhouse cu numărul de telefon. 

Substack

Este discutabil ca formă de social media, dar mulți jurnaliști de pe Twitter își mută audiența pe Substack, o platformă de newsletter online pentru creatorii de conținut.

Oricine se poate înscrie și poate începe să scrie și apoi să își distribuie conținutul către o audiență, fie gratuit, fie contra cost de abonament. 

Dacă nu sunteți interesat să creați conținut pe platformă, puteți în schimb să vă urmăriți autorii de buletine informative favoriți, creând astfel un flux vertical de conținut de lungă durată, care să corespundă gusturilor dumneavoastră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE