Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Opoziția nu vrea alegeri comasate. Avocatul Poporului ar putea contesta măsura. Drulă: Trebuie să își facă datoria

Update: Liderii aliantei Dreapta Unită, din opoziție, încearcă să blocheze comasarea alegerilor. Cătălin Drulă, Ludovic Orban și Eugen Tomac se întâlnesc în scurt timp cu Avocatul Poporului, cel care poate contesta Ordonanța de Urgență dată de Guvern.

”Cerem Avocatului Poporului să își facă datoria. Este o acțiune tipică regimurilor autoritare, nu unei, nu una care se face în interiorul unei democrații. Constituția spune că ordonanțele de urgență nu pot fi emise în domeniul drepturilor electorale.

Este o încălcare evidentă a oricăror norme democratice. A este încă un pas spre autoritarism, spre erodarea democrației făcută de puterea partidului unic comasat PSD-PNL, instalat de Iohannis.

Toate acțiunile PNL și ale PSD, comasarea lor, comasare a celor două partide în acest partid comasat român PCR, toate sunt făcute să încerce să câștige la masa verde. ”, a declarat Cătălin Drulă.

Știrea inițială: Liderii alianței politice Dreapta Unită solicită luni Avocatului Poporului să sesizeze CCR în privinţa OUG pe comasarea alegerilor.

Aceștia au identificat în OUG încălcări ale Constituţiei, precum şi ale unor decizii anterioare ale CCR, precizează cele trei formaţiuni politice într-un anunţ transmis duminică.

Demersul va avea loc luni, de la ora 11.00, la sediul instituţiei Avocatului Poporului, iar cei trei lideri vor susţine declaraţii de presă cu acest prilej.

AUR, acuzații la adresa coaliției

De altfel, partidul AUR a declarat că iniţiativa privind comasarea alegerilor este "doar o oportunitate politică" pentru PNL şi PSD de "a elimina concurenţa" şi susţine că singurii care vor pierde de pe urma acestei comasări sunt liderii celor două partide, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu.

"I-au minţit pe români spunându-le că prin comasare vor face economie la buget! Îl vedem acum pe Toni Greblă, groparul Constituţiei, cum spune nonşalant că autorităţile nu au un impact bugetar pentru acest demers. Cu alte cuvinte, a recunoscut că iniţiativa este doar o oportunitate politică pentru PNL şi PSD de a elimina concurenţa (...). Singurii care vor pierde de pe urma acestei comasări sunt chiar Ciucă şi Ciolacu, liderii noului Partid Comasat Român - PSDNL (...). Au sperat până în ultimul moment că, făcând acest gest, vor elimina AUR din sfera politică. S-au înşelat!", susţine AUR într-un comunicat de presă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat că în şedinţa extraordinară de vineri a Executivului a fost adoptată ordonanţa de urgenţă care declanşează procesul de organizare simultană a alegerilor locale şi pentru Parlamentul European, în data de 9 iunie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE