Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri parlamentare în Franța | Miză mare pentru Macron în turul al doilea

Francezii votează, azi, în al doilea tur al alegerilor legislative, al căror rezultat va creiona marja de manevră a preşedintelui reales, Emmanuel Macron, pentru următorii cinci ani împotriva unei stângi unite, gata să lupte, comentează AFP, potrivit Agerpres.

În primul tur, duminica trecută, blocul electoral al președintelui Emmanuel Macron - numit Ensemble! (Împreună!) - a fost aproape la egalitate cu rivalii de stânga. Majoritatea actuală a adunat aproximativ 26% din voturi, cu puţin în faţa alianţei de stânga NUPES a tribunului Jean-Luc Mélenchon. Acesta a reuşit în pariul său de a reuni socialişti, ecologişti, comunişti şi propria sa mişcare a stângii radicale, La France Insoumise.

Acum, coaliția lui Macron speră să aibă voturi suficiente pentru a obține cele 289 de mandate (din 577) necesare pentru o majoritate în camera inferioară a Parlamentului francez.

Peste 48 de milioane de alegători sunt așteptați la urne. Absenteismul ar trebui, ca şi în primul tur, să fie masiv, potrivit sondajelor. Mai mult de 50% dintre alegători au ignorat votul la 12 iunie.

Primele estimări ale rezultatelor sunt așteptate după ora 20, atunci când se închid secțiile de vot. Dacă scrutinul este foarte strâns, repartizarea precisă a mandatelor în Adunarea Naţională - şi deci majoritatea absolută sau nu pentru preşedintele Macron - ar putea fi cunoscută abia târziu, în noapte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE