Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Albania va folosi ChatGPT pentru a accelera aderarea la Uniunea Europeană

Albania își propune să accelereze procesul de aderare la Uniunea Europeană prin implementarea ChatGPT pentru traducerea și analizarea actelor legislative și reglementărilor UE în limba albaneză, facilitând adaptarea rapidă a legislației naționale la cea europeană, potrivit Euroactiv. 

Într-un demers menit să accelereze adaptarea legislației naționale la standardele UE, guvernul a semnat un acord de colaborare cu directorul executiv al companiei OpenAI, Mira Murati, originară din Albania. 

Albania utilizează ChatGPT pentru traducerea legislației UE 

Se prespune că guvernul albanez va folosi ChatGPT pentru pentru traducerea documentelor relevante în limba albaneză și pentru analiza detaliată a adaptării legislației. În plus, se dorește și evaluarea impactului schimbărilor propuse în țară, un proces care, de obicei, necesită eforturi considerabile ale experților pe termen lung.

Premierul albanez Edi Rama a subliniat că această inovație va elimina necesitatea unei "armate de traducători și unui batalion de avocați în valoare de milioane de euro", accelerând astfel procesul de adaptare.

Rama a menționat că, inițial, Murati a primit propunerea de colaborare ca pe o glumă, dar ulterior a acceptat oferta, conducând la formarea unui grup de lucru comun între companie și Agenția Națională pentru Societatea Informațională AKSHI.

Premierul a confirmat că va prezenta acest proiect la summitul UE de la Bruxelles din această săptămână.

Albania este o țară candidată la aderarea la UE din 2014, dar a întâmpinat obstacole în procesul de negociere, fiind blocată în mod repetat din cauza sincronizării negocierilor sale de aderare cu cele ale Macedoniei de Nord, țară aflată sub presiunea cererilor Bulgariei.

Cu toate acestea, în ciuda negocierilor îndelungate, 97% din populație susține aderarea Albaniei la UE și se concentrează pe reformele necesare pentru a realiza acest obiectiv.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE