Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alabama, o nouă controversă: Embrionii congelați, considerați copii. Cuplurile infertile, afectate în urma deciziei

Curtea Supremă din statul american Alabama a decis că embrionii congelați trebuie considerați copii. Asta ar putea afecta activitatea clinicilor de fertilitate, care nu vor mai putea să păstreze embrionii pentru proceduri de fertilizare ulterioare. Hotărârea, aprobată cu votul judecătorilor republicani, este criticată de organizațiile care apără drepturile femeilor.

Alabama: Decizie controversată privind fertilizarea in vitro

Decizia Curții Supreme de Justiție din Alabama vine în urma unei plângeri formulate de trei cupluri împotriva unei clinici care face fertilizări in vitro. Cuplurile s-au plâns că embrionii pe care i-au congelat în clinici au fost distruși dintr-o eroare umană.

Jennifer Kawwass, directorul unui centru de reproducere umană: „Echivalarea unui embrion cu un copil este nefondată din punct de vedere științific, iar ramificațiile clinice ale unei astfel de decizii legale sunt uriașe și vor avea, fără îndoială, consecințe neintenționate, inclusiv limitarea capacității medicilor de a îngriji pacienții cu infertilitate. Mulți dintre acești pacienți cred că o fertilizare in vitro i-ar putea ajuta să-și creeze o familie”.

Astfel, familiile care nu pot concepe un copil ar putea fi obligate să facă tratamentul într-un alt stat american, ceea ce implică și costuri mai mari. Spencer și Gabby își doresc de câțiva ani să devină părinți. Recent, ei au început un tratament FIV.

Gabby: „Noi am primit undă verde pentru a începe tratamentul în ziua în care Curtea Supremă de Justiție s-a expus. Acum, ne gândim ce vom face dacă clinica noastră și-ar sista activitatea.

Spencer: „Suntem îngrijorați. Vom putea continua? Am irosit deja timp și bani”.

Statul Alabama are și cea mai strictă lege în ceea ce privește avorturile. Procedura a fost complet interzisă în 2019, iar medicii care fac astfel de intervenții pot face închisoare.

La sfârșitul lunii ianuarie, în Alabama a avut loc și prima execuție cu azot din lume. Metoda este aspru criticată de ONU pentru că ar fi o formă de tortură. Execuția prin inhalarea de azot induce moartea prin epuizarea oxigenului din plămâni. Kenneth Eugene Smith, care a primit pedeapsa capitală în urmă cu aproape 30 de ani, a murit, astfel, după aproximativ 22 de minute.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE