Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Al doilea pod peste Dunăre, construit în apropiere de Ruse. Bulgaria a anunțat firmele cu care vrea să lucreze

Companiile italiene care activează în Bulgaria susțin construcția unui al doilea pod peste Dunăre, în apropiere de Ruse, o investiție menită să diminueze traficul sporit în zonă. Dezvoltarea acestui obiectiv a fost subiectul discuției purtate marți de ministrul bulgar al Transporturilor şi Comunicaţiilor, Georgi Gvozdeikov, cu ambasadorul Italiei în Bulgaria, Giuseppina Zarra, relatează agenția BTA, citată de Agerpres.

Viitoarea facilitate va contribui la rezolvarea problemelor legate de transportul mărfurilor în direcţia nord-sud. Mai mult, ministrul bulgar Georgi Gvozdeikov şi Giuseppina Zarra au subliniat că acceptarea Bulgariei în Schengen până la sfârşitul anului reprezintă un pas cheie care va garanta o protecţie şi mai bună a frontierelor externe ale Europei, notează sursa citată.

De altfel, la mijlocul lunii iulie, premierul Marcel Ciolacu și omologul său bulgar au discutat la București despre accelerarea proiectului celui de-al doilea pod peste Dunăre, care va face legătura între Giurgiu și Ruse. E foarte important pentru apărarea flancului estic al NATO, a transmis premierul Bulgariei, după prima vizită oficială de la preluarea mandatului.

Cei doi oficiali au discutat și despre asigurarea condițiilor de navigație pe Dunăre, dat fiind faptul că țara noastră a atras de mai multe ori atenția că Bulgaria nu face lucrările de dragare care ar ajuta la transportul mărfurilor. 

Marcel Ciolacu, premierul României: ”Vreau să semnalez interesul arătat de ambele părți pentru implementarea proiectului european care va asigura o Dunăre navigabilă, precum și pentru construirea unui al doilea pod rutier Giurgiu Ruse. Am discutat cu premierul Denkov despre situația de securitate din regiunea Mării Negre, atât de profund afectată de războiul de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei.”

Nikolai Denkov, premierul Bulgariei: ”Este o direcție foarte importantă care leagă Bulgaria de capitala București. Această direcție a dobândit o dimensiune nouă odată cu începerea războiului din Ucraina de către Rusia. Face parte din direcția logistică pentru pregătirea flancului estic al NATO și de aceea avem toate motivele de a accelera procesul de planificare, proiectare și pregătire a podului în cel mai scurt termen posibil. Am discutat despre posibilele surse de finanțare. Ambele state vor să se realizeze cât mai repede posibil. În același timp, având în vedere că acest proiect necesită timp, din partea noastră s-a pus problema ca, cât în cel mai scurt timp posibil  să se pună în funcțiune linia de feribot Ruse Giurgiu să putem să ajutăm traficul intens pe linie economică și trebuie să-i ajutăm și pe turiști.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE