Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Agricultorii se plâng de lipsa spațiilor de desfacere. Producătorii agricoli spun că nu își pot vinde marfa în magazine și piețe

Marfa românească ajunge rar pe rafturile magazinelor din cauza lipsei de spații de desfacere. O spun producătorii agricoli prezenți la un târg de produse tradiționale din sectorul 4 al Capitalei.

Potrivit ministrului Florin Barbu, problema se va rezolva odată ce va fi gata programul „Casa Unirea”, menit să colecteze alimentele de la producători pentru a fi vândute în hypermarket-uri. Proiectul este unul mai vechi, de pe vremea ministrului Petre Daea, însă funcționează mai mult pe hârtie.

Peste 30 de producători din toate colțurile țării au venit la târgul „Poftim, din România!”, organizat în apropierea parcului Tudor Arghezi din Capitală, pentru a-și expune produsele. Adică, bucate tradiționale, precum fasolea cu ciolan, sarmalele sau bulzul.

Brânzeturile și produsele din carne sunt cele mai căutate, însă comercianții spun că, oamenii cumpără doar câte puțin din toate.

Prezent la târg a fost și ministrul Agriculturii, care s-a prins in horă alături de un ansamblu folcloric. Apoi, ministrul a degustat și a cumpărat mai multe bucate.

Ministrul a vrut sa afle de la producători și despre problemele pe care aceștia le întâmpină.

Cei mai mulți dintre producători spun că le e greu să-și vândă produsele în magazine și în piețe. Potrivit ministrului Agriculturii, problema se va rezolva odată ce va fi finalizat programul „Casa Unirea”, menit să colecteze alimentele de la producători pentru a fi vândute în hypermarket-uri.

”Este un proiect pilot prin care ne dorim integrarea procesatorilor si producatorilor romani, traditionali, sa-i integram in marile lanturi de magazineau nevoie de finantare, casa unirea va achita pe loc producatorilor locali produsele sa poata sa-si desfasoare activitatea si casa unirea ramane sa-si aloce contractele cu retailerii si sa incaseze banii.”, a declarat acesta.

În plus, ministrul spune că poartă discuții cu autoritățile locale din mai multe județe pentru organizarea târgurilor și piețelor volante în care producătorii își pot expune roadele muncii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE