Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Zboruri întârziate sau anulate? Ce drepturi au pasagerii care se confruntă cu astfel de situații

Publicat de: Mirabela Vasile

Perioada vacanțelor aduce și aglomerație în aeroporturi. Ridicarea restricțiilor din pandemie a crescut apetitul turiștilor, iar acest lucru, urmat de lipsa personalului din aeroporturi, a dus la situații în care unele zboruri au întârzieri de câteva ore.

De altfel, mai multe curse sunt reprogramate sau chiar anulate, motiv pentru care companiile aeriene se confruntă cu sute de reclamații.

Din cauza acestor probleme, pasagerii sunt puși în situația să își anuleze concediul sau să regândească planul de concediu. Recomandarea făcută de specialiștii din domeniu este aceea ca turiștii să aibă în vedere o variantă de rezervă. 

Ce drepturi au pasagerii dacă zborul este întârziat sau anulat

Dacă au probleme cu zboruri care pleacă cu întârziere, aceștia trebuie să știe că au dreptul la asistență, la rambursare și la un zbor de întoarcere (acesta din urmă dacă întârzierea împiedică pasagerul să ajungă la zborul de legătură), în funcție de durata întârzierii și de distanța zborului.

Dacă se ajunge la destinația finală cu o întârziere de peste 3 ore, pasagerul are dreptul la despăgubiri, cu excepția cazului în care întârzierea a fost cauzată de circumstanțe extraordinare. Compania aeriană trebuie să dovedească acest lucru furnizând, de exemplu, extrase din jurnalele de bord sau rapoarte referitoare la incidente. 

Compania trebuie să ofere aceste dovezi organismului național competent, precum și pasagerilor vizați, în conformitate cu dispozițiile naționale privind accesul la documente, potrivit europa.eu.

În cazul zborului anulat, pasagerul are dreptul de a alege între rambursare, redirecționare sau revenirea la locul de plecare. La acestea se adaugă dreptul la asistență în aeroport.

Astfel, pasagerul are dreptul la despăgubiri dacă a fost informat în privința anulării cu mai puțin de 14 zile înainte de data planificată a zborului . Compania aeriană are obligația de a dovedi dacă și când v-a informat personal în acest sens. Dacă nu o poate face, contactați autoritatea națională pentru a primi asistență.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE