Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Agenția Spațială Europeană și-a anunțat echipa de 16 astronauți. România nu are niciun candidat admis

Publicat de: Euronews

Agenția Spațială Europeană și-a anunțat astăzi bugetul pentru următorii trei ani, dar și o echipă de astronauți. Vor fi, astfel, finanțate programe de explorare spaţială, de observare a Pământului, dar şi pentru rachete. Și, pentru prima dată, Agenția a ales primul „parastronaut” din istorie - britanicul John McFall, campion paralimpic în 2008, la proba de 100 de metri. România nu are niciun candidat admis, deși 16 români ajunseseră în faza a doua a recrutărilor.


Agenția Spațială Europeană țintește sus pentru a nu rămâne în urmă în cursa spațială cu țări precum China sau Statele Unite ale Americii. Cele 22 de țări membre ale Agenției au aprobat la Paris un buget de 17 miliarde de euro pentru următorii trei ani. O cifră care, deși nu ajunge la cele 18.5 miliarde pe care i-a avut directorul general al ESA, Joseph Aschbacher, reprezintă o creștere de 17% față de bugetul anterior.

O selecție dintre 23.000 de posibili astronauți

Viitorul agenției nu este reprezentat numai de buget. ESA și-a anunțat și o nouă echipă de astronauți, aleși din aproape 23.000 de solicitanți și care, în premieră, respectă criteriile de paritate, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități.

În total, 16 astronauți, cinci dintre ei principali (trei bărbați și două femei), vor începe acum un program de pregătire de 12 luni pentru a se alătura celor șapte pe care îi are în prezent Agenția.

Aceasta este prima campanie de recrutare a ESA în mai bine de un deceniu, iar scopul este de a aduce o mai mare diversitate călătoriilor în spațiu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE