Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Afganii își vând lucrurile din casă pentru a avea bani de mâncare. Criza economică s-a agravat constant în țara lor încă din 2021

Afganii trăiesc atât de greu încât cei mai mulți, chiar cu slujbe, încearcă în fiecare zi să vândă câte ceva din casă pentru a avea bani de mâncare. Criza economică s-a agravat constant în Afganistan din 2021, atunci când talibanii au preluat puterea.

În Afganistan, oamenii chiar se luptă pentru a-și găsi o slujbă, dacă se poate la stat, deși nici statul nu plătește salariile la timp. În țara unde un angajat primește șaptezeci de dolari pe lună, acesta fiind considerat un salariu bun, tot mai mulți ies zilnic în piață cu lucruri de vânzare. Lucruri care până acum le erau necesare în casă.

Habib Ur Rahman Rasouli, locuitor al Kabulului: „Salariul nu a fost niciodată de ajuns în ultimii doi ani. Nu am alte venituri, dar aveam câteva obiecte prin casă și vindeam din ele, din când în când, pentru a-mi rezolva problemele financiare ale casei. Acum am o mașină de cusut și vreau să o vând pentru a face rost de bani”.

Cu banii puțini pe care îi iau de la alții la fel de săraci ca ei, afganii care își vând lucrurile în piață își cumpără mâncare, apă de băut și articole pentru igienă.

Unii dintre ei, mai norocoși, se bazează pe banii pe care rudele lor îi trimit din străinătate. Numai că retragerea banilor din bănci este o provocare. Afganii pot lua din conturi doar o sumă limitată, o dată sau de două ori pe săptămână. Șansa lor o reprezintă piața de bani din Kabul, de fapt un centru comercial cu case de schimb valutar. 

Amin Jan Khosti, șeful pieței de schimb valutar: „Băncile sunt sub sancțiuni internaționale și nu pot face transferuri electronice în mod liber către companii și țări străine. Cunoscând situația din Afganistan, organismul Sara-i-Shahzada (piață alternativă de schimb valutar) a preluat acum această sarcină. Băncile noastre sunt slabe, băncile legate de afaceri, la fel și băncile care lucrează la nivel național, sunt slabe”.

Comunitatea internațională a înghețat activele din străinătate ale Kabulului și a oprit sprijinul economic, nedorind să lucreze cu talibanii. Statele occidentale, mai ales, condamnă brutalitatea din timpul guvernării talibanilor în 1996-2001 și refuzul de a permite accesul fetelor la educație, dar și interdicția ca femeile să lucreze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE