Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aeroportul din Viena recunoaște că încalcă drepturile românilor prin controlul de securitate suplimentar

Aeroportul Internațional din Viena recunoaște că drepturile europene ale românilor sunt încălcate prin controalele de securitate suplimentare ilegale la care sunt supuși aceștia, după ce eurodeputații Nicu Ștefănuță și Vasile Blaga au solicitat explicații cu privire la politica discriminatorie a aeroportului care impune dubla trecere prin filtrul de securitate a pasagerilor veniți din afara spațiului Schengen.

"Mai știți când am zis că austriecii ne umilesc și ne pun să stăm la cozi degeaba, doar pentru că nu suntem în Schengen? Am avut dreptate! Ba mai mult, am primit scuze de la Aeroportul din Viena care recunoaște că greșește și că nu respectă întocmai legislația europeană care menționează un singur control de securitate. Responsabilii aeroportului invocă probleme de infrastructură: că e greu cu terminalele, că se amestecă și pasagerii non-Schengen cu cei din afara UE etc. Îmi pare rău, dar nu mă mulțumește răspunsul. E o încălcare a demnității umane a românilor!

E problema lor, nu a noastră. Suntem cetățeni europeni, iar dreptul UE ne spune că un control de securitate este suficient în tranzit (one stop security ready). Am sesizat, așadar, Comisia Europeană și am cerut să investigheze această situație și să ia rapid măsuri", a declarat Nicu Ștefănuță.

Europarlamentarul cere Comisiei Europene să investigheze situația și să ia măsuri

Nicu Ștefănuță a trimis o interpelare Executivului de la Bruxelles, prin care cere investigarea situației din Aeroportul Internațional de la Viena, dar și din alte aeroporturi europene în care românilor nu le sunt respectate drepturile, precum și tragerea la răspundere a guvernului austriac pentru ca acesta să respecte legislația privind libera circulație pentru cetățenii non-Schengen și să găsească soluții care să nu penalizeze de două ori românii din aeroporturile austriece.

Aderarea României la Schengen

Austria nu și-a schimbat opțiunea și nu vede România în Schengen prea curând. "Nu avem o dată pentru aderare, dar suntem departe de momentul în care sistemul de frontieră este funcțional", a transmis Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne la București.

Ministrul de Interne al Austriei, care a evitat mai mult sau mai puțin discret întrebările adresate de jurnaliștii români în împrejurările dovedite decisive pentru verdictul din decembrie 2022, a venit în țara noastră la invitația omologului său de la București, Lucian Bode.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE