Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aerisirea locuinței pe timpul serii, mult mai poluantă iarna. Ce este inversiunea termică și cum ne poate afecta sănătatea

Aerisirea locuinței pe timpul serii ne poate face mai mult rău, dacă este făcută în perioada rece a anului, susțin specialiștii. Nivelul de poluare este foarte ridicat noaptea din cauza fenomenului de inversiune termică.

În termeni foarte simpli, inversiunea termică presupune că aerul cald vine deasupra aerului rece și formează un fel de plapumă care ține toți poluanții la nivelul solului.

Așadar, noaptea când traficul este redus și alte surse de poluare sunt reduse ne așteptăm să avem un aer curat, dar din păcate iarna acest lucru nu se întâmplă și drept urmare specialiștii ne recomandă să nu aerisim locuințele pe timp de noapte iarna, ci să o facem mai degrabă de dimineață sau pe timpul zilei pentru a beneficia de un aer curat.

Iarna, în general, calitatea aerului scade mult pentru că încălzim locuințele. Acest lucru duce la un consum mai ridicat de energie, gaze, dar și combustibili fosili care afectează calitatea aerului.

Un alt obicei care afecteaza calitatea aerului este încălzirea mașinilor înainte de pornirea la drum, proces care durează în general 15-20 de minute, timp în care motorul mașinii este pornit și elimină noxe în atmosferă, care evident afectează calitatea aerului.

Totodată, iarna, poluarea aerului este mai greu de observat cu ochiul liber și asta pentru că, de exemplu, vara un nor este foarte ușor de văzut.

Bucureștiul evident se regăsește în topul celor mai poluate orașe pentru că traficul este foarte intens și traficul este principala sursă de poluare.

La polul opus, cel mai curat aer îl respiră locuitorii din Galați, Oradea și Sibiu.

Specialiștii spun că în momentul în care apare acest fenomen, la sol rămân particule extrem de fine și de toxice din aerul poluat, pe care nu le pot reține filtrele. Acestea ajung într-un final în plămâni. La aceasta se adaugă și reducerea ratei de fertilitate și creșterea ratei de mortalitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE