Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Accident pe un şantier din Florenţa. Trei muncitori, morți după ce o grindă s-a prăbușit. Români, printre victime

Trei muncitori au murit, iar alți doi sunt dați dispăruți, după o structură din beton s-a prăbușit vineri pe șantierul unui supermarket din orașul italian Florența. De asemenea, trei români sunt în stare gravă, după ce au fost scoși de sub dărâmături, potrivit publicației Livornotoday.

”Trei muncitori au murit în timpul activităţii lor în inima Florenţei", a anunţat şefa Protecţiei Civile din regiunea Toscana, Monia Monni, pe Facebook, potrivit Agerpres.

Pompierii italieni care au intervenit la fața locului sunt în căutare altor două persoane prinse sub dărâmături.

De asemenea, medicii spun că cei trei muncitori răniţi au fost transportați la spita și nu sunt în pericol de a-şi pierde viaţa. În schimb, doi dintre ei ”sunt în stare gravă”.

Potrivit presei italiene, muncitorii scoși de sub dărâmături ar fi trei români cu vârste cuprinse între 37 și 51 de ani).

Reacția premierului Giorgia Meloni după accidentul din Florența

Accidentul a avut loc în nord-vestul Florenței, în timp ce muncitorii ridicau structuri prefabricate din beton pentru a construi o fabrică a lanţului italian de supermarketuri Esselunga. În urma incidentului, compania a decis să-şi închidă magazinele din acest oraș italian, în semn de doliu.

Premierul Giorgia Meloni a transmis ”condoleanţele” familiilor victimelor și a precizat că acest caz ”ne şochează conştiinţele, al unor oameni care merg la muncă (...) şi nu se mai întorc acasă".

Presa din Italia relatează frecvent despre accidente de muncă, soldate cu moartea unor persoane. Cazurile provoacă de fiecare dată o dezbatere cu privire la modul de reducere a numărului unor astfel de incidente.

"Siguranţa la locul de muncă este o prioritate şi este necesar ca instituţiile să-şi unească forţele pentru a preveni producerea unor tragedii similare", a declarat vineri Chiara Tenerini, deputată a Fratelli d'Italia şi şefa comisiei pentru muncă a partidului lui Meloni.

De asemenea, senatorul Dario Parrini, membru al Partidului Democrat (PD, opoziţia de stânga), a deplâns "anunţurile aproape zilnice privind accidente şi decese la locul de muncă", considerând "necesare şi urgente decizii şi măsuri pentru a investi în siguranţa la locul de muncă şi pentru a proteja vieţile lucrătorilor".

Aproape 800 de oameni, morți în accidente de muncă în Italia

Conform Institutului Naţional pentru Accidente de Muncă (INAIL), 799 de decese au fost înregistrate în 2023 la locul de muncă în Italia. Jumătate dintre victime aveau peste 50 de ani şi aproape 90% dintre morţi erau bărbaţi.

Datele Eurostat pentru anul 2021 cu privire la numărul accidentelor mortale la locul de muncă la 100.000 de persoane active arată că Italia (3,17) se situează peste media europeană (2,23), dar în urma Franţei (4,47) şi Austriei (3,44).

Cele trei ţări cu cea mai mare proporţie de decese sunt, în ordine, Lituania, Malta şi Letonia. Cele mai sigure trei ţări sunt, în ordine, Olanda, Finlanda şi Germania.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE