Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Imagini cu momentul ciocnirii celor două trenuri în Grecia. 57 de morți și proteste în Atena

Autoritățile elene au anunțat că 57 de oameni au murit, iar cel puțin 72 au fost răniți, după ce un tren ce transporta sute de pasageri s-a ciocnit cu mare viteză de un marfar ce venea din sens opus în apropierea orașului Tempe. Accidentul feroviar din Grecia a provocat proteste. În Atena, oamenii au aruncat cu pietre și petarde în sediul operatorului feroviar.

02/03/2023 , 19:35

Bilanțul morților a crescut la 57 în Grecia

Numărul morților în urma coliziunii frontale a unui tren de pasageri și a unui tren de marfă în Grecia a crescut la 57. Purtătorul de cuvânt al poliției, Constandia Dimoglidou, a declarat joi într-un briefing că 48 de persoane rănite în accident rămân în spital, 6 dintre ele în unitățile de terapie intensivă.

02/03/2023 , 16:10

Sute de voluntari donează sânge pentru victimele accidentului

Voluntarii stau la coada pentru a dona sânge în orașul Larissa din Grecia, după accidentul feroviar în urma căruia cel puțin 46 de persoane și-au pierdut viața. O echipă Euronews a mers în piața centrală din Larissa, la doar câțiva kilometri de punctul accidentului, pentru a sta de vorbă cu cei care dau dovadă de solidaritate.

După clipele de groază de la accidentul feroviar , rudele au fost nevoite să își identifice apropiații prin intermediul probelor ADN. În fața Spitalului General din Larisa, sute de persoane așteaptă ore întregi pentru a dona sânge.

„Poate că ne confruntăm cu multe provocări, dar emoția este încă prezentă, la fel ca dragostea pentru semenii noștri. După cum puteți vedea, mulți tineri au venit aici pentru a ajuta și sunt întotdeauna gata să ajute”, spune o localnică.

Evgenia Gogou, Crucea Roșie din Grecia: „Din păcate, ne aflăm într-o situație dificilă și tristă. Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem partea frumoasă a umanității și a solidarității. Oamenii vin să își doneze sângele, să dea ceea ce au.”

Oamenii așteaptă la coadă mai multe ore pentru a ajunge la recoltare

Centrul național de donare de sânge din Grecia a îndemnat populația să ajute și au explicat cum pot afla oamenii unde sunt centrele cele mai apropiate.

Efortul continuă și oamenii răspund. Toată lumea speră acum ca solidaritatea să nu devină doar o reușită în circumstanțe tragice.

Între timp, operațiunile de salvare, dar și cele de recuperare de la locul accidentului continuă, în ciuda precipitațiilor. Eforturile salvatorilor se concentrează asupra celui de-al treilea vagon, în care se afla restaurantul trenului.

Konstantinos Imanimidis, șeful Crucii Roșii din Grecia: „Suntem în punctul în care vagonul de tren care se află în spatele meu va trebui să fie ridicat cu ajutorul macaralelor pentru a putea vedea ce se află sub el și în interiorul lui.”

Dintre răniți, doar cei aflați la terapie intensivă sunt în stare critică. Majoritatea celor internați în Salonic vor ieși din spital curând. Pasagerii ajunși în spitalul din Larisa nu se confruntă cu răni grave.

02/03/2023 , 14:51

Imagini cu accidentul feroviar din Grecia

Momentul în care trenul de pasageri se izbește de marfar a fost surpsins de camerele de supraveghere. În imagini se poate vedea explozie ce se produce în momentul impactului dintre cele două trenuri.

02/03/2023 , 12:54

Anchetă după accidentul feroviar

Şeful de gară acuzat că ar fi la originea catastrofei feroviare soldate cu 42 de morţi, potrivit unui nou bilanţ, depune mărturie joi în faţa justiţiei la Larisa, oraşul din Grecia cel mai apropiat de accidentul de marţi noaptea, relatează AFP, citat de Agerpres.

Bărbatul în vârstă de 59 de ani a fost arestat miercuri şi acuzat de "omucideri din neglijenţă" şi că a provocat "răni corporale".

El trebuie să explice cum un tren care transporta 342 de pasageri şi zece angajaţi ai căilor ferate, care efectua o cursă între Atena şi Salonic, a fost autorizat să circule pe acelaşi tronson de cale ferată cu un convoi de mărfuri.

Cele două trenuri s-au lovit frontal după ce au circulat pe acelaşi tronson de cale ferate mai mulţi kilometri.

02/03/2023 , 09:19

Oamenii au ieșit în stradă, la Atena

Accidentul feroviar din Grecia soldat cu 43 de morți a provocat proteste. În Atena, oamenii au aruncat cu pietre și petarde în sediul operatorului feroviar.

În același timp, un alt grup de oameni, a ținut un minut de reculegere în memoria victimelor.

02/03/2023 , 07:38

43 de morți în accidentul feroviar din Grecia. Tragedia s-ar fi produs din cauza unei erori umane, spune premierul grec

Accidentul feroviar din Grecia s-a produs, cel mai probabil, din cauza unei erori umane, spune premierul de la Atena, care a ținut să precizeze că cei vinovați vor fi trași la răspundere.

Între timp, bilanțul tragediei a ajuns la 43 de morți. Salvatorii încă mai caută supraviețuitori printre vagoanele de tren transformate acum în morman de fiare.

Șeful de gară a fost arestat și este cercetat pentru ucidere din culpă. El spune, însă, că e nevinovat și că tragedia s-a produs din cauza unei erori tehnice. În urma accidentului feroviar, ministrul grec al transporturilor a demisionat.

Rudele victimelor venite din mai multe regiuni ale țării au sosit la Spitalul General din Larissa. Acolo li se cere să furnizeze o probă de ADN, întrucât este singura modalitate de identificare a cadavrelor. Psihologii și asistenții sociali le sunt în permanență alături.

Update: Autoritățile elene au anunțat că 40 de oameni au murit, iar cel puțin 72 au fost răniți, după ce un tren ce transporta sute de pasageri s-a ciocnit cu mare viteză de un marfar ce venea din sens opus în apropierea orașului Tempe. Impactul a fost atât de puternic încât mai multe vagoane au deraiat, iar cel puțin trei dintre acestea au luat foc în noaptea de marți spre miercuri.

Echipele de salvatori care au intervenit la fața locului au folosit proiectoare, în timp ce căutau victime în vagoanele distruse.

Supraviețuitorii au mărturisit că mai mulți pasageri au fost aruncați prin geamurile vagoanelor de tren din cauza impactului. Ei au povestit au spus că unele persoane s-au luptat să se elibereze după ce trenul de pasageri a deraiat de un câmp, în apropierea unui defileu situat la aproape 380 de kilometri nord de Atena, unde se află principalele tuneluri rutiere și feroviare.

Update:  Cel puţin 36 de persoane au murit şi 85 sunt rănite, în urma celui mai grav accident feroviar din ultimele decenii petrecut în Grecia, potrivit celui mai recent bilanţ, citat de Reuters.

Ciocnirea celor două trenuri a fost urmată de o explozie şi apoi de un incendiu puternic.

Știrea inițială: Un accident grav a avut loc între două trenuri de pasageri și marfă, în apropiere de orașul Larissa, în centrul Greciei, potrivit The Guardian.

Cel puțin 32 de persoane au murit și 85 au fost rănite după impactul celor două trenuri, au anunțat pompierii.

Cele două trenuri – un tren de pasageri care călătorea de la Atena la orașul nordic Salonic și un tren de marfă, care mergea de la Salonic la Larissa, s-au ciocnit frontal în afara orașului central grecesc, a declarat Konstantinos Agorastos, guvernatorul regiunii Thessalia, presei locale.

„Coliziunea a fost foarte puternică”, a spus el, adăugând că primele patru vagoane au deraiat, dintre care primele două au fost „aproape complet distruse”. Agorastos a spus că aproximativ 194 de pasageri au fost evacuați în siguranță la Salonic și au fost preluați de autobuze.

Mai multe vagoane au deraiat și cel puțin trei au luat foc în urma coliziunii, la aproximativ 380 de kilometri nord de Atena. Oficiali ai spitalului din orașul vecin Larissa au declarat că cel puțin 25 de persoane au fost grav rănite.

Operatorul feroviar Hellenic Train a declarat că trenul de pasageri care se îndrepta spre nord, de la Atena la Salonic, avea aproximativ 350 de pasageri la bord în momentul coliziunii.

VEZI GALERIA
6 imagini

Geamuri sparte și vagoane deraiate, în urma coliziunii dintre cele două trenuri

Postul SKAI a prezentat imagini cu vagoane deraiate, grav avariate, cu geamuri sparte, în mijlocul unor coloane groase de fum, precum și cu resturi împrăștiate pe șosea. Salvatorii au fost văzuți purtând torțe în vagoane, căutând pasageri prinși.

Supraviețuitorii au declarat că mai mulți pasageri au fost aruncați prin ferestrele vagoanelor din cauza impactului. Ei au spus că alții s-au luptat să se elibereze după ce trenul de pasageri s-a îndoit, izbindu-se de un câmp de lângă șine.

"A fost panică în vagon, oamenii țipau", a declarat pentru SKAI TV un tânăr care a fost evacuat pe un pod din apropiere.

"Am auzit o bubuitură... vagonul (trenului) a început să se învârtă, înainte de a sfârși într-o parte când am reușit să ieșim", a declarat un alt pasager pentru ERT, postul public de televiziune din Grecia.

"Au fost 10 secunde de coșmar cu foc, nu puteai vedea mare lucru din cauza fumului", a spus un alt pasager.

Rudele pasagerilor se adunaseră la Salonic în speranța de a-i vedea pe cei dragi coborând din autobuze, a relatat presa locală.

Trenul de pasageri a plecat din Atena în jurul orei locale 19:30 (0530 GMT). Pompierii au declarat că au fost informați despre accident cu puțin timp înainte de miezul nopții de marți.

Trenul de pasageri este operat de grupul italian Ferrovie dello Stato Italiane, care, potrivit site-ului său, este principalul furnizor de transport feroviar de pasageri și marfă din Grecia și asigură 342 de rute de pasageri și comerciale pe zi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE