Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Brăila: doi pacienți infectați cu virusul West Nile au murit. În țară, sunt încă 35 de cazuri

Publicat de: Bianca Chirilă

Cei doi pacienţi infectaţi cu virusul West Nile şi internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila au decedat, a anunţat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Gabriel Ciochină.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 71 ani, cu domiciliul şi expunerea în localitatea Gropeni, internat în data de 29 august, şi de o femeie în vârstă de 86 ani, cu domiciliul şi expunerea în municipiul Brăila, internată în data de 30 august.

Ambii pacienţi fuseseră transferaţi la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, cu o formă severă a bolii.

„Sunt primele două cazuri de meningită cu virusul West Nile confirmate pe raza judeţului nostru în perioada de supraveghere iunie 2022 până în prezent. Imediat ce Instituţia Prefectului - Judeţul Brăila a fost informată cu privire la aceste două cazuri, am transmis o informare rapidă către toate UAT-urile de pe raza judeţului, odată cu setul de măsuri aplicabile în astfel de cazuri. Am discutat cu autorităţile publice locale despre situaţia înregistrată şi am primit asigurări că se vor aplica măsurile ce se impun. Imediat după informare, Primăria Municipiului Brăila a luat toate măsurile necesare limitării răspândirii acestui virus, urmând să demareze rapid acţiuni de dezinsecţie împotriva ţânţarilor. De asemenea, am convocat şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în vederea aprobării planului de măsuri privind combaterea răspândirii acestui virus", a declarat prefectul judeţului Brăila, Iulian Timofei. 

37 de cazuri de infecție pe teritoriul României

De la începutul supravegherii infecției cu virusul West Nile (06.06.2022) până la data de 15.09.2022 s-au înregistrat 37 cazuri de infecție cu virusul West Nile.

Cazurile s-au înregistrat la următoarele grupe de vârstă:

Distribuția cazurilor confirmate pe genuri și pe medii de proveniență este în favoarea mediului urban.

În funcție de unitatea teritorială de expunere, cazurile de infecție cu virus West Nile au avut următoarea distribuție pe județe: Municipiul București (18), jud. Botoșani (1), jud. Brăila (2), jud. Brașov (1), jud. Constanța (3), jud. Dâmbovița (2), jud. Galați (2), jud. Giurgiu (1), jud. Ilfov (3), jud. Iași (3), jud. Olt (1). Patru cazuri de infecție cu virus West Nile au avut dublă expunere: 2 cazuri atât în Municipiul București, cât și în jud. Constanța si 2 cazuri atât în municipiul București, cât și în jud. Ilfov.

Recomandări pentru populație

- să evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi

- să utilizeze substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor

- să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă (prin plase de protecție la ferestre)

- să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei

- să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE