Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primele cazuri de infectare cu virusul mortal Marburg, în Africa. Cum se transmite și care sunt simptomele

Două cazuri de infectare cu virusul mortal Marburg, ce provoacă febră hemoragică, au fost descoperite în statul african Ghana, au anunțat autoritățile. Boala produsă de virus este la fel de periculoasă ca Ebola.

Este pentru prima dată când Ghana a confirmat prezența virsului Marburg. Ambii pacienți ar fi murit, iar alte 98 de persoane sunt plasate în carantină, fiind considerate cazuri de contact.

Cum se transmite virusul Marburg

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, boala începe brusc, cu febră mare și dureri de cap. În prezent, încă nu există un tratament pentru el. Virusul Marburg este transmis oamenilor de către liliecii de fructe și se răspândește prin contact direct cu fluidele corporale ale persoanelor infectate sau cu suprafețe și materiale infectate.

În septembrie 2021, OMS a anunțat sfârșitul primului episod al virusului Marburg în Africa de Vest, la 42 de zile după identificarea unui singur caz în Guineea. Focare sporadice și cazuri au mai fost raportate în trecut în Angola, Kenya, Republica Democrată Congo, Africa de Sud și Uganda.

De unde a apărut virusul Marburg

Boala, cunoscută anterior sub denumirea de febra hemoragică a virusului Marburg, îşi trage numele de la oraşul german unde a fost identificată pentru prima dată, în 1967, într-un laborator al cărui personal a intrat în contact cu exemplare de maimuţă verde africană aduse din Uganda.

Alte două focare au fost identificate în acelaşi an în laboratoare din Frankfurt, tot în Germania şi în Belgrad (pe atunci Iugoslavia, în prezent Serbia). În total, şapte persoane au murit la acea vreme, potrivit Agerpres.

Care sunt simptomele

Primele simptome constau în dureri musculare, cefalee şi conjunctivită, urmate de dureri în gât, vărsături, diaree, erupţii cutanate şi sângerări.

Aceste simptome pot îngreuna deosebirea bolii provocată de virusul Marburg de alte afecţiuni, cum ar fi malaria, febra tifoidă, holera sau alte febre virale hemoragice.

Boala are o perioadă de incubaţie de două până la 21 de zile, potrivit OMS, apoi se manifestă brusc, cu febră mare, cefalee severă şi stare de rău.

Care sunt tratamentele posibile

Până în prezent, nu există niciun vaccin sau tratament aprobat. Mai multe tratamente bazate pe produse sanguine, terapii imune şi tratamente medicamentoase sunt în curs de dezvoltare, potrivit OMS.

Rehidratarea orală sau intravenoasă şi tratamentul simptomelor specifice cresc şansele de supravieţuire.

Virusul este, însă, deosebit de mortal, provocând moartea, în medie, a uneia din două persoane infectate.

Ratele de mortalitate a variat de la 24% la 88% în cadrul focarelor anterioare, în funcţie de tulpina virusului şi de modul de gestionare a situaţiei.

Focare anterioare

Au fost raportate focare anterioare şi cazuri sporadice în Africa de Sud, Angola, Kenya, Uganda şi Republica Democrată Congo.

Cea mai gravă epidemie înregistrată până în prezent s-a produs în 2005 în nordul statului Angola, conducând la moartea a 329 din 374 de pacienţi identificaţi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE