Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

10 procurori s-au pensionat într-o singură zi. Magistrat: Tăierea posturilor vacante va duce la blocarea instanțelor și parchetelor

Justiția a pierdut în doar câteva săptămâni zeci de procurori și magistrați care s-au pensionat. Criza de personal din Parchete și instanțe crește, ca și numărul de dosare alocat fiecăruia din cei rămași. În plus, magistrații se tem că locurile vacante ar putea fi desființate de Guvern. Ministrul Alina Gorghiu atrage atenția că această măsură ar putea duce inclusiv la închiderea unor judecătorii sau parchete din țară.

Sunt înregistrate zilnic cereri

În prima jumătate a lunii august, președintele a semnat nu mai puțin de 21 de decrete de pensionare ale magistraților. Într-o singură zi a semnat eliberarea din funcție pentru 10 procurori, unii cu funcții de conducere:

Printre magistrații pensionați în luna august se numără și Gabriela Scutea, fosta șefă a Parchetului General. Ea are 50 de ani și a ieșit la pensie după o experiență de 28 de ani în sistem și va primi lunar peste 27.000 de lei. Luna trecută, președintele a semnat pensionarea și pentru Laura Oprean, care a condus în trecut și DNA. Are 48 de ani și abia acum a îndeplinit condițiile de vechime.

Doar în ultimele trei luni peste 60 de magistrați s-au pensionat, iar la Consiliul Superior al Magistraturii continuă să se înregistreze cereri zilnic.

Alin Bondar, Asociația Forumul Judecătorilor din România: ”În urma acestui număr fără precedent de pensionări solicitate în acest an resursa umană s-a înrăutățit sunt unele instanțe care funcționează cu 2-3 procurori, instanțe cu 2-3 judecători și au o schemă de 10 - acele 8 posturi vacante vor fi anulate de legiuitor. Aceste tăieri de posturi vacante duc la blocarea instanțelor și parchetelor care funcționează cu un deficit imens de personal.”

De ce pleacă magistrații?

Magistrații spun că pleacă nu doar de teama că le-ar putea fi micșorate pensiile, ci și din cauza volumului mult prea mare de muncă. Dacă pleacă un om, dosarele lui se împart celor rămași.

Alin Bondar, Asociația Forumul Judecătorilor din România: ”În sistem sunt foarte mulți judecători și procurori epuizați de volumul de muncă, o încărcare deosebit de mare, munca nu e normată, fiecare judecător și procuror lucrează intens, lucrează foarte mult peste de 2-3-5 ori mai mult decât un judecător de la nivel european, să soluționeze dosarele pe rol, dacă nu ne-am desfășura activitate, așa ar fi multe condamnări la CEDO din cauza nerespectării termenelor rezonabile.”

O treime din posturile de magistrați sunt vacante, spune ministrul Justiției, care avertizează că desființarea lor ar putea duce la blocarea sistemului. Guvernul are în lucru un proiect de ordonanța care presupune tăierea posturilor neocupate din instituții.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției: ”Nu reprezintă un surplus de care s-ar putea dispensa, constituie expresia multiplelor crize prin care s-a trecut. Dacă am renunța la aceste posturi vacante - vă dau un exemplu încărcătura pe fiecare instanță, parchet, ar fi una mult prea mare și consecințele va puteți imagina.”

Pe magistrați îi neliniștește și intenția Guvernului de a reforma sistemul de pensii speciale. Ministrul Muncii va merge la Bruxelles săptămâna viitoare pentru a prezenta soluțiile privind calcularea pensiilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE