Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Magistrații vor judeca maximum 40 de dosare, pe lună. CSM: În anumite cauze, durata de soluționare se va prelungi

Fiecare judecător va lucra în maximum 40 de dosare, pe lună. Măsura provizorie a fost adoptată recent de Consiliul Superior al Magistraturii cu scopul de a echilibra volumul de muncă la nivelul instanțelor, precum în alte state europene. Anul trecut, au fost instanțe unde fiecare judecător a avut de soluționat peste 100 de dosare, în medie, pe lună. Noile măsuri vin pe fondul deficitului tot mai mare de magistrați și al volumului mare de muncă. Acestea vor face ca actul de justiție să fie mai calitativ, însă și judecata în anumite dosare se va prelungi, spune Daniel Grădinaru, președintele CSM. 

Decizia prevede ca fiecare complet de judecătorie să aibă de soluționat, într-o lună, cel mult 40 de dosare. La tribunale și la curți de apel, fiecare complet va judeca maximum 20 de dosare în primă instanță și până la 20 de dosare în căile de atac. Potrivit hotărârii, vor avea prioritate dosarele urgente. Decizia a fost adoptată în ultima ședință a Secției pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Alin Ene, membru, Consiliul Superior al Magistraturii:  ”Indiferent unde ești judecător în această țară, să ai un volum de muncă rezonabil. Fie că ești la Judecătoria Câmpina, unde îți pică tavanul în cap și plouă în sala de ședință, fie că ești la Judecătoria Sectorului 1, unde stau 10 judecători în 20 de metri pătrați într-un birou, fie că ești la Rădăuți, unde e un sediu nou și totul miroase a nou, fie ca esti la Judecătoria Târgu Neamț, într-o scară de bloc.”

Deficitul în rândul judecătorilor a ajuns la 20%

Decizia vine în contextul în care deficitul în rândul judecătorilor a ajuns la 20%, după valul de pensionări din ultimul an. Din cele 5.000 de posturi prevăzute de schemă, aproximativ o mie sunt vacante. 

Anul trecut, au fost aproape trei milioane de dosare, în toate stadiile procesuale, pe rolul celor 243 de instanțe din România, fiind soluționate aproximativ două treimi. Cele mai multe dosare, peste două milioane, au fost la judecătorii, unde fiecărui magistrat i-au revenit 1.159 de cauze, în medie, în timp ce la tribunale volumul a fost de aproape 900 de dosare per judecător, iar la curțile de apel, de aproape 700. 

Magistrații din mai multe instanțe sunt sufocați de numărul mare de dosare pe care le au de soluționat. Spre exemplu, fiecărui judecător de la Tribunalul Ilfov i-au revenit anul trecut aproape 3.000 de dosare, adică peste 200 pe lună. La judecătoriile din Mizil, Rupea și Oltenița, volumul de muncă a fost de 2.000 de dosare în medie per judecător. Iar exemplele pot continua. 

Daniel Grădinaru, președinte, Consiliul Superior al Magistraturii: ”Judecătorii de acolo, în primul rând, fac cerere de transfer. Am avut sesiuni de transfer acum în primavară și bineînțeles că tendința a fost să plece de la aceste instanțe care sunt neatractive. Poate să afecteze calitatea actului de justiție pentru că dacă tu intri cu 200 de dosare într-o ședința și scoți în pronunțare 100, adică jumătate, va trebui sa le și redactezi. Există posibilitatea ca judecătorul sub această presiune să motiveze hotărârile mai pe scurt, mai lapidar. Sigur că ei își dau toată silința. Se vorbește de ridicarea vârstei de pensionare la 60 de ani, ori în condițiile acestea, nu se poate să reziști până la 60 de ani.” 

Unii magistrați aleg să lucreze și în weekend-uri și în vacanța judecătorească pentru a ține pasul cu volumul de muncă, spune președintele CSM. Și avocații spun că văd în instanță judecători surmenați. 

Adrian Cuculis, avocat: ”În momentul de față, avem o mare problemă că se primesc termene de judecată pentru 2024. Dacă ai tone de dosare în stânga sau în dreapta ta când intri într-o ședință de 60-70-100 de dosare, capul tău nu poate să fuzioneze cu toate și bineînțeles că apar ”n” erori judiciare.” 

Măsura va avea ca efect prelungirea judecății

Măsura adoptată recent de CSM va duce la creșterea calității actului de justiție. Un alt efect va fi, însă, prelungirea judecății în anumite dosare, acolo unde judecătorii au prea multe de soluționat, potrivit președintelui CSM. 

Daniel Grădinaru, președinte, Consiliul Superior al Magistraturii: Cu siguranță se va lungi termenul de soluționare al cauzelor. Dar trebuie să păstrăm un echilibru. Nu putem să păstrăm termene scurte pentru că oricum nu se pot soluționa. Deci dacă ai 200 de dosare pe ședința oricum nu poți să soluționezi mai mult de 100, asta e maximum, n-ai cum, și atunci nu faci decât să le rostogolești de la un termen la altul și pe celelalte.”

Măsura adoptată recent de CSM ar putea deveni permanentă, în funcție de rezultatele obținute după câteva luni. La sfârșitul anului, forul va face o analiză cu privire la volumul optim de muncă la nivelul instanțelor. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE