Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Candidații la posturile vacante de judecători CCR, avizați de comisiile juridice din Parlament

Comisiile juridice ale Parlamentului au oferit avize favorabile tuturor candidaților propuși de partide, pentru posturile vacante de judecători constituționali. Dintre cele șase persoane propuse, doar două vor ajunge să îmbrace roba purpurie. Votul final va avea loc săptămâna viitoare.

Din partea Camerei Deputaților, PSD l-a propus pe Bogdan Licu - prim-adjunctul procurorului general al României - pentru postul de judecător constituțional. USR l-a propus pe fostul judecător al CSM - Cristi Danileț, iar AUR - pe Ioan Sabău-Pop, profesor universitar și membru al Curții Internaționale de Arbitraj Comercial.

Bogdan Licu are șanse mari de a fi votat judecător la Curtea Constituțională a României.

În urmă cu câțiva ani, Licu a renunțat la titlul de doctor în drept, după ce a fost acuzat de plagiat.

„În acel moment nu am fost pregătit suficient pentru a întocmi o lucrare de înaltă calitate științifică, acea lucrare de doctorat, de aceea am renunțat, dar de la faptul că am făcut anumite erori, că poate am făcut-o în grabă, că, repet, nu a întrunit cele mai înalte exigențe științifice, până la faptul că am plagiat, că am furat, e cale lungă și nu e nimic adevărat.”, a menționat Bogdan Licu.

La Senat, propunerea pentru funcția de judecător constituțional a fost făcută de PNL în persoana senatoarei Iulia Scântei. În prezent, ea este președinta comisiei juridice a Senatului.

„Să evităm să transformăm CCR într-o instanță de drept comun. Curtea trebuie să rămână garantul supremației Constituției, iar funcția de interpretare a Constituției trebuie să se facă într-un mod echilibrat.”, a spus Iulia Scântei.

Propuneri au fost făcute și din partea opoziției: fostul senator UDMR Peter Eckstein Kovács, propus de USR, și fostul deputat PNȚCD Radu Ghidău, susținut de AUR. Șansele acestora de a fi numiți sunt aproape nule, deoarece decizia se ia cu majoritate de voturi.

Cei doi noi judecători CCR vor fi numiți în locul lui Valer Dorneanu (numit judecător al CCR de către Camera Deputaților) și Mona Pivniceru (numită judecătoare a CCR de către Senatul României), ale căror mandate expiră în luna iunie a acestui an. Cei doi au fost numiți în 2013 tot de PNL și PSD, partide care erau și atunci împreună la guvernare, în alianța USL.

Tot în iunie 2022, expiră și mandatul judecătorului Daniel Morar. Nominalizarea pentru locul lui trebuie să aparțină Președintelui României.

Curtea Constituțională se compune din nouă judecători numiți pentru un mandat de nouă ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei dintre judecători sunt numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de Președintele României, potrivit Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE