Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

1 aprilie - Ziua Păcălelilor. Care este originea acestei zile, cum este sărbătorită și ce farse celebre au fost în istorie

Ziua de 1 aprilie, cunoscută drept Ziua Păcălelilor sau Ziua Nebunilor (April Fools' Day), deși nu este o sărbătoare națională, este marcată anual la nivelul întregii lumi. Este ziua în care oamenii fac farse și își păcălesc prietenii, familiile, partenerii, colegii, dar și ziua în care există riscul ca oamenii să creadă cele mai bizare lucruri sau să se răspândească informații și știri false.

Care este originea zilei de 1 aprilie - Ziua Păcălelilor

Originea acestei zilei este încă dezbătută. Unele surse o plasează în epoca Franței medievale, unde ziua de 25 martie era Anul Nou, până la reformarea calendarului iulian, în anul 1564. Înaintea de trecerea la calendarul gregorian, festivitățile de Anul Nou erau sărbătorite la 1 aprilie.

După schimbarea calendarului, Anul Nou a fost mutat pe 1 ianuarie. Cei care uitau să schimbe data continuau să sărbătorească Anul Nou pe 1 aprilie și erau ridicualizați din această cauză și numiți ”păcăliții de aprilie”, relatează euronews.com.

Istoricii au legat Ziua Păcălelilor de festivaluri de primăvară, precum sărbătoarea medievală a nebunilor, în care un așa-numit Lord al ”stăpânirii greșite” era ales pentru a parodia ritualurile creștine și sărbătoarea Hilaria (în latină, ”veselă”), o sărbătoare marcată în Roma antică la finalul lunii martie de adepţii zeiţei frigiene Cybele și ai lui Attis.

Festivitățile includeau jocuri, oameni care se deghizau și își păcăleau vecinii. Era în același timp o ocazie pentru oamenii de rând să se deghizeze și să imite nobilimea, fără a suporta consecințe.

Însă prima referință certă cu privire la Ziua Păcălelilor vine dintr-un poem comic flamand din 1561 al lui Eduard de Dene, în care un nobil își trimite servitorul încoace și încolo în comisioane enervante și fără rezultat. De aici a venit și denumirea de ”misiune a nebunului”.

Potrivit history.com, Ziua Păcălelilor s-a răspândit în Marea Britanie în secolul al XVIII-lea. În Scoția, evenimentul dura două zile și începea cu ”vânătoarea cucului” (cucul fiind un simbol al nebuniei), în care oamenii erau trimiși în misiuni false. Sărbătoarea era urmată de o zi în care se făceau farse pe spatele oamenilor, precum lipirea unei cozi false sau a unor semne pe care era scris mesajul ”Lovește-mă”.

Cum este sărbătorită 1 aprilie - Ziua Păcălelilor în Europa

Ziua Păcălelilor este marcată în mod diferit în anumite țări.

De exemplu, în Franța, Belgia, Italia și partea vorbitoare de franceză a Elveției, farsele constau în în lipirea unui pește de hârtie pe spatele a cât mai multor oameni fără a fi observat, iar apoi se strigă "Poisson d'Avril" / "Pesce d'Aprile" ("Pește de aprilie!").

În Anglia, Ziua Păcălelilor este sărbătorită numai pentru o jumătate de zi. Farsele și glumele sunt permise numai până la ora 12:00, apoi va trebui ca cei care le fac să le recunoască. Oricine face o farsă după ora 12:00 este considerat ”nebun de aprilie”.

În Irlanda, tradiția spune că trebuie să trimiți pe cineva într-o ”misiune a nebunului”. Persoana păcălită este trimisă să livreze o scrisoare, în care se presupune că cere ajutor. Când persoana primește scrisoarea, o deschide, o citește și îi spune mesagerului că va trebui să ducă scrisoarea la o altă persoană. Acest lucru continuă o vreme, până când cineva îi arată scrisoare care conține mesajul: "Trimiteți nebunul la altcineva".

Spania și Portugalia sărbătoresc ambele în zile diferite. Portughezii nu sărbătoresc Ziua Păcălelilor pe 1 aprilie și preferă duminica și lunea dinaintea Postului Mare. În această zi, oamenii aruncă făină asupra trecătorilor. În ceea ce-i privește pe spanioli, ziua farselor este sărbătorită pe 28 decembrie, ca Ziua Sfinților Nevinovați, în timpul căreia nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru faptele sale, deoarece farsorii sunt considerați nevinovați.

Farse celebre de 1 aprilie

BBC a relatat o știre despre fermieri din Elveția care au realizat o recoltă record de spaghete și a prezentat imagini cu oameni care recoltau pastele din copaci. Mulți dintre cei care au văzut reportajul au crezut informațiile, motiv pentru care televiziunea a fost nevoită să recunoască farsa a doua zi.

În 1992, NPR (National Public Radio) din SUA a prezentat un videoclip în care fostul președinte Richard Nixon anunța că va candida pentru un nou mandat. În realitate, actorul Rich Little a fost cel care a jucat rolul fostului președinte american care anunța că va candida folosind sloganul de campanie: "Nu am făcut nimic greșit și nu o voi mai face din nou".

Nu numai insituțiile de presă, ci și marile companii au participat la tradiția păcălelilor de 1 aprilie. În anul 2014, Google a publicat ”Jocul Pokemon”, în care jucătorii foloseau hărțile Google pentru a prinde personajele Pikachu și Bulbasaur care apăreau pe ecran. Premiul pentru cei care reușeasă să prindă cea mai mare colecție era un job la Google ca ”Maestru Pokemon”. Numai că, totul era o farsă. Însă ideea celor de la Google s-a transformat în realitate câțiva ani mai târziu, când pe piață a apărut jocul (de această dată real) Pokemon Go.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE